Elkezdték kivonni a Kazahsztánba küldött orosz katonákat

2022. január 13. – 19:59

Elkezdték kivonni a Kazahsztánba küldött orosz katonákat
Az ODKB orosz alegysége 2022. január 13-án, Almatiban – Fotó: PAVEL PAVLOV / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hazaindultak azok az orosz katonák, akiket múlt héten békefenntartónak küldtek Kazahsztánba. A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) első hazatérő orosz alegységei és a haditechnikájukat szállító repülőgépek csütörtökön szálltak fel Almatiból – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az MTI beszámolója szerint az orosz légierő négy Il-76-os gépe Ivanovo megyébe szállítja a légideszantos katonákat. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy a békefenntartók kivonását várhatóan január 19-én fejezik be. Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a békefenntartók végrehajtották a feladatukat, fontos szerepet játszottak a kazahsztáni helyzet stabilizálásában. „Minden úgy működött, mint egy óramű: gyorsan, pontosan és hatékonyan. Mindent egybevetve, haza kell térnünk, teljesítettük a feladatunkat” – mondta Putyin.

Az ODKB-csapatokat előszőr a fővárosban, Nur-Szultánban lévő kormányzati épületek védelménél vetették be. Később az ország legnagyobb városába, a tüntetések központi helyszínének számító Almatiba vezényelték át őket, ahol kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeket, például erőműveket őriztek – írja a Reuters.

Az orosz légierő Il 76-os gépe 2022. január 13-án, Kazahsztánban – Fotó: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP
Az orosz légierő Il 76-os gépe 2022. január 13-án, Kazahsztánban – Fotó: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

A kazah hatóságok szerdán jelentették be, hogy véget értek a kormányellenes tüntetések, bár az ország legnagyobb városát, Almatit még nem nyilvánították teljesen biztonságossá. A hivatalos kazah álláspont szerint terroristák próbálták megdönteni az államhatalmat. Országszerte csaknem tízezer embert vettek őrizetbe a tüntetésekben játszott szerepük miatt. A hatóságok közlése szerint a tüntetők között iszlamista fegyveresek által kiképzett külföldi állampolgárok is voltak. A kazah hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy a nemzetbiztonság korábbi vezetője, Karim Maszimov ellen vizsgálatot folytatnak hazaárulás és puccskísérlet gyanújával.

Kazahsztánban január elején váltott ki tüntetéshullámot, hogy a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, amitől jelentősen megdrágult az üzemanyag. Az elégedetlenség váratlanul gyorsan rendszerellenes tüntetésbe csapott át, a nagyobb városokban a kormány és a korábbi államelnök, a 81 éves Nurszultan Nazarbajev leváltását követelték. A tüntetések fegyveres összecsapásokba torkolltak, amikben több mint 160-an haltak meg. A tüntetések hátteréről ebben és ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök Moszkvához fordult segítségért, amit meg is kapott Vlagyimir Putyintól. A moszkvai központú Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezet 2500 katonát küldött Kazahsztánba. Az 1992-ben alapított, a volt szovjet tagállamok közül Oroszországot, Belaruszt, Örményországot, Kirgizisztánt, Tadzsikisztánt és Kazahsztánt tömörítő szervezetet most először vetették be éles helyzetben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!