Puccskísérletnek nevezte a tüntetéseket a kazah elnök

2022. január 10. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Kazahsztán túlélte a puccskísérletet – jelentette be hétfőn Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, aki szerint az akciókat általa meg nem nevezett, egyetlen központból koordinálták, írja az MTI. A politikus a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) online ülésén tartott beszédében azt állította, hogy az országban helyreállt a rend, de a terroristák utáni hajsza még folytatódik. „Spontán tüntetések álcája alatt zavargások hulláma tört ki. Világossá vált, hogy a fő cél az alkotmányos rend aláásása és a hatalom átvétele volt. Államcsínykísérletről beszélünk” – mondta Tokajev. Hangsúlyozta: a hatóságok nem indítottak és nem is fognak háborút viselni a civilek ellen.

A kazah elnök szerint a nagyszabású terrorizmusellenes művelet, valamint az orosz vezetésű katonai szövetség kazahsztáni küldetése, amelyben 2030 katonát és 250 harci eszközt vetettek be, hamarosan véget ér. Az elnök megvédte döntését, hogy orosz vezetésű csapatokat hívott az országba, és azt mondta, hogy a misszió legitimitásával kapcsolatos kételyek az információhiányból erednek. Azt is mondta, hogy Kazahsztán hamarosan bizonyítékot szolgáltat a nemzetközi közösségnek a történtekről.

A rendkívüli, virtuális ülésen részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki azt mondta, hogy Oroszország békefenntartó kontingense korlátozott ideig tartózkodik majd Kazahsztánban, az egységeket kivonják, amint a kazah elnök így dönt majd. Putyin azt hangoztatta, hogy a kazah államiság veszélybe került, amelyet nem az üzemanyagár-emelés által kiváltott spontán tüntetések okoztak, hanem az, hogy a helyzetet „kihasználták belső és külső destruktív erők”. Az orosz elnök szerint Kazahsztánnak a nemzetközi terrorizmussal kellett szembenéznie, és a közép-ázsiai országban ugyanolyan eszközöket alkalmaztak, mint a 2014-es ukrajnai fordulat idején, beleértve az erőteljes tájékoztatási támogatást.

Kazahsztánban alig több mint egy hete kezdődtek az üzemanyagár-emelés elleni tüntetések, amelyek szélesebb körű tiltakozásba torkolltak a kazah kormány és a korábbi elnök, a 81 éves Nurszultan Nazarbajev ellen.

A kazah biztonsági erők hétfőig 7939 embert vettek őrizetbe a múlt heti zavargásokkal összefüggésben. Vasárnapi közlések szerint a biztonsági erők 16 tagja vesztette életét a zavargások során, és körülbelül 1300-an közülük megsebesültek. Az egészségügyi minisztérium vasárnapi közleménye szerint legalább 164 ember – köztük két gyerek – vesztette életét az egy hete kezdődött zavargásokban, 103-an közülük Almatiban, ahonnan a legsúlyosabb összecsapásokat jelentették.

A tüntetések hátteréről ebben és ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!