Hazaárulás miatt letartóztatták a kazah nemzetbiztonság vezetőjét

2022. január 8. – 10:17

Hazaárulás miatt letartóztatták a kazah nemzetbiztonság vezetőjét
Karim Maszimov letartóztatását a hatóságok közölték – Fotó: Kenzaburo Fukuhara/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A kazah hatóságok hazaárulás vádjával őrizetbe vették a nemzetbiztonsági bizottságnak a héten elbocsátott igazgatóját, Karim Maszimovot – közölte szombaton a bizottság az MTI jelentése szerint.

Maszimov mellett több más tisztségviselőt is őrizetbe vettek, de a bizottság őket nem nevezte meg, és egyéb részletet sem árult el az ügyről.

Az üzemanyag hirtelen drágulása miatt a posztszovjet ország nyugati, olajtermelő részén indult az elégedetlenkedők tiltakozása, de hamar az egykori fővárosra, Almatira terjedt át a tiltakozás, ami gyorsan fegyveres összecsapásokba torkollt, amelyeknek hivatalosan 26 tüntető és 18 rendőr esett áldozatul.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök pénteken adta ki a tűzparancsot, aminek értelmében figyelmeztetés nélkül lőhetnek a tüntetőkre, akikkel az elnök nem akart tárgyalni, mert terroristáknak, bűnözőknek nevezte őket. Tojakev elismerte, hogy kérésére nagyjából 2500 katona érkezett Moszkvából, hogy helyreállítsák a rendet.

Az országot 30 éven át irányító Nurszultan Nazarbajev állítólag elhagyta az országot, egy időre híre ment annak is, hogy unokaöccsét – a nemzetbiztonsági bizottság helyettes vezetőjét – őrizetbe vették. Később a hírt cáfolták, de könnyen lehet, hogy egy időre Szamat Abis valóban fogságban volt. Tokajev és Nazarbajev viszonyáról ebben a cikkben írtunk.

A német kormány bejelentette, hogy leállítja a fegyverexportját az országba, ami 2,2 millió eurót tett ki.

Szombaton azt is közölte a Kreml, hogy hosszan beszélt egymással telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Tokajev kazah elnök a kazahsztáni rend helyreállításához szükséges intézkedésekről. Az orosz külügyminisztérium elítélte az amerikai külügyminiszter Antony Blinken nyilatkozatát, amiben kijelentette, ha Kazahsztán beenged orosz katonákat, akkor nagyon nehéz lesz neki elérnie a távozásukat.

„Az amerikai külügyminiszter humorizálni próbált Kazahsztán tragédiáján. Ez egy durva megjegyzés volt, és nem az első. Nevetségessé akart tenni egy teljesen legitim intézkedést, amelyet lehetővé tesz Oroszország és Kazahsztán biztonsági megállapodása” – állapították meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!