Tűzparancsot adott ki a kazah elnök, figyelmeztetés nélkül lőhetnek a tüntetőkre

2022. január 7. – 10:31

Tűzparancsot adott ki a kazah elnök, figyelmeztetés nélkül lőhetnek a tüntetőkre
Fegyveres orosz katonák indulnak Almatiba – Fotó: Russian Defence Ministry/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kiadta a parancsot, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül is tüzet nyithatnak a rendőrök és a katonák a kormányellenes tüntetőkre – közölte a BBC. Az elnök szóhasználata szerint húszezer bandita támadta meg az ország egykori fővárosát, Almatit. A város az üzemanyagár-emelés miatti tiltakozások gócpontjává vált.

Tokajev televíziós beszédében kijelentette, hogy

„Oroszországból és a szomszédos államokból érkező katonai erők az ő kérésére vannak az országban, és ideiglenes jelleggel tartózkodnak ott, amíg nem sikerült helyreállítani az alkotmányos rendet. Nagyjából 2500 katonát engedtek be Kazahsztánba.”

A belügyminisztérium által fegyveres bűnözőknek nevezett tüntetők közül eddig 26 halt meg, több mint háromezer embert őrizetbe vettek. Tizennyolc rendőr vesztette életét a zavargásokban.

Almatiban pénteken folytatódtak az összecsapások, lövöldözés hallatszik a Köztársaság tér közelében. A TASZSZ tudósítója szerint több szétlőtt autó látható a területen, legalább kettőben holttestek vannak. A város más részein viszonylagos csend honol, azonban szórványosan hallani lövéseket.

Villanógránátokat, könnygázt vetettek be az egyre dühösebb tüntetők ellen

A volt Szovjetunió területének legváratlanabb helyén ingott meg a biztosnak látszó hatalom a január 4-én elindult tiltakozási hullámmal. Több ezren tüntettek több kazahsztáni városban, miután a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A kazah elnök kedd este rendkívüli állapotot hirdetett ki a tömegtüntetések által legerősebben érintett nyugati Mangisztau megyében és Almati városában. Kedd este a rendőrség villanógránátot és könnygázt vetett be Almatiban, miután a tüntetők megrohamozták a polgármesteri hivatalt.

Katonák Almati főterén – Fotó: Mariya Gordeyeva / REUTERS
Katonák Almati főterén – Fotó: Mariya Gordeyeva / REUTERS

Szerdán lemondott Aszkar Mamin kazah kormányfő a tüntetések miatt, amit Kaszim-Zsomart Tokajev elnök elfogadott. Ez egyben a teljes kormány lemondását is jelentette, amely azonban ügyvivőként hivatalban marad az új kormány megalakulásáig. A kormány lemondása azonban nem nyugtatta meg a kedélyeket, szerdán napközben a tüntetők megrohamozták Almati polgármesteri hivatalát, és behatoltak az épületbe. Az üzemanyag drágulása miatti elégedetlenség Kazahsztánban szerda estére már fegyveres összecsapásba csapott át, ezért szükségállapotot, kijárási tilalmat vezettek be, és betiltották a tömegrendezvényeket.

Csütörtökön több páncélozott harci jármű és több tucat katona vonult Almati főterére, ahol már harmadik napja százak tüntettek a kormány ellen. A helyszínen lövések hallatszottak, miután a tüntetők el akarták foglalni az almati rendőrkapitányság épületét. A városháza előtti téren heves tűzharc kezdődött a katonaság és felfegyverzett tüntetők között. Nem nyitott ki Almati, Aktobe és Aktau repülőtere, az ország több régiójában a vasútvonalakon keletkezett akadályok miatt töröltek 25 járatot.

Napközben Oroszország közölte, hogy kazah kérésre békefenntartókat és ejtőernyősöket telepít Kazahsztánba, a légideszant csapatokat katonai repülőgépekkel szállítják az országba a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) békefenntartó erőinek részeként. Ezután a kazah kormány bejelentette, hogy 180 napra központilag szabályozzák a benzin, a gázolaj és az autógáz (LPG) árát, amely így literenként 50-75 tenge (37-55 forint) között változik majd régiónként. Kazahsztánban a járműpark egy jelentős része LPG-üzemű.

Az ország 1991-es függetlensége óta féldemokratikus-autoriter rendszer épült, de gazdaságilag Közép-Ázsia jól teljesítő országa volt, és óvatosan egyensúlyozott Moszkva, Peking és a Nyugat között. Az üzemanyag gyors drágulása volt a szikra, de az olajalapú gazdaság visszaesése már megágyazott a feszültség kirobbanásának. A mérsékelt, autoriter kazah rezsim dolgát csak látszólag könnyíti meg, hogy valódi pártok híján nincs a fegyveres összecsapásokig is eljutott tiltakozások élén politikai erő. Senki nem tudja, mit hoz a kazahsztáni zavargás, de egy biztos: Nazarbajev uralmának csak most lett vége – írtuk elemző cikkünkben, amit itt olvashat el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!