Lemondott a kazah kormány a magas üzemanyagárak miatt kirobbant tüntetések után

2022. január 5. – 08:07

frissítve

Lemondott a kazah kormány a magas üzemanyagárak miatt kirobbant tüntetések után
Lángoló rendőrautó Almatiban kedd éjszaka – Fotó: Pavel Mikheyev / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Aszkar Mamin kazah kormányfő, amit Kaszim-Zsomart Tokajev elnök elfogadott – közölte az államfő hivatala szerdán, miután az üzemanyagárak emelése az olajban gazdag közép-ázsiai országban tüntetéseket váltott ki, írja az MTI. A miniszterelnök lemondása egyben a teljes kormány lemondását is jelenti, amely azonban ügyvivőként hivatalban marad az új kormány megalakulásáig.

Frissítés délben: A kormány lemondása úgy tűnik, nem nyugtatta meg a kedélyeket, szerdán napközben ugyanis botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők megrohamozták Almati polgármesteri hivatalát, és behatoltak az épületbe. A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett útján állni a mintegy ezer embernek, akik áttörték a biztonsági erők kordonját. A helyszíni videókon az épület előtt füst és kábítógránát-robbanások közepette gyülekező tömeg látható. Egy másik Instagramon élőben közvetített felvétel szerint lángokban áll a polgármesteri hivatal, és az épület közelében lövések hallatszanak.

Mint kedd este megírtuk, a hatóságok késő este könnygázt vetettek be a közép-ázsiai ország legnagyobb városa, Almati főterén összegyűlt többezres tüntető tömeg feloszlatására. Almatiban a rendőrség hétfőn és kedden lezárta a főteret. A belvárosban akadozott a mobilinternet. Kedd este a rendőrség villanógránátot vetett be, miután a tüntetők megrohamozták a polgármesteri hivatalt. A Reuters szerint egy sor robbanást is hallani lehetett a város főterének közeléből, ahol a polgármesteri hivatal is található.

A belügyminisztérium azt közölte, hogy Almatin kívül a déli városokban, Simkentben és Tarazban is kormányépületeket támadtak meg éjszaka, az összecsapásokban 95 rendőr megsérült. Több mint 200 embert vettek őrizetbe.

Tokajev arra utasította a megbízott minisztereket és a tartományi kormányzókat, hogy állítsák vissza a cseppfolyósított gáz árának ellenőrzését, és terjesszék ki azt a benzinre, a gázolajra és más társadalmilag fontos fogyasztási cikkekre is. Utasította továbbá az ügyvivő kormányt, hogy dolgozzon ki egy személyi csődtörvényt, és fontolja meg a közüzemi szolgáltatások árának befagyasztását, valamint a szegény családok lakbértámogatását.

A tüntetések Zsanaozen iparvárosban kezdődtek hétfőn, ami a nyugat-kazahsztáni Mangisztau tartomány olajipari központjának számít, majd az ország több városára és falvára is átterjedtek.

A kazah elnök kedd este rendkívüli állapotot hirdetett ki a tömegtüntetések által legerősebben érintett nyugati Mangisztau megyében és Almati városában. Ez a tervek szerint két hétig tart majd.

A palackos, cseppfolyósított gázt autók üzemanyagaként is használják, ez az autógáz vagy LPG. A benzinüzemű autók átalakíthatók autógázzal üzemeltetésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!