Tizenhárom rendőr meghalt, több száz megsebesült Kazahsztánban, amikor összecsaptak a tüntetőkkel

2022. január 6. – 09:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucat kormányellenes tüntetőt öltek meg a kazah rendfenntartók csütörtökön Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban – írja az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva az MTI. Reggel több páncélozott harci jármű és több tucat katona vonult Almati főterére, ahol már harmadik napja százak tüntetnek a kormány ellen.

Katonák Almati főterén Fotó: Mariya Gordeyeva/REUTERS
Katonák Almati főterén Fotó: Mariya Gordeyeva/REUTERS

A helyszínen lövések hallatszottak – jelentette a Reuters szemtanúkra hivatkozva. A BBC a kazah rendőrség szóvivőjére hivatkozva azt írja, hogy a tüntetők el akarták foglalni az almati rendőrkapitányság épületét, ezért lőttek rájuk a rendőrök. Többtucatnyi támadót „likvidáltak”, személyazonosságuk megállapítása folyamatban van – közölte csütörtökön Szaltanat Azirbek, a városi rendőrség szóvivője a Khabar-24 televízióban.

Frissítés 13:17: A kazah állami televízió szerint a biztonsági erők 13 tagja halt meg a harcokban, közülük két személyt lefejeztek – írja a Reuters. Több mint 350 rendőr megsebesült.

A városháza előtti téren heves tűzharc kezdődött a katonaság és felfegyverzett rendbontók között, később további csapatok érkeztek a térre, és megkezdték a terület „megtisztítását” a zavargásokat szítóktól – ezt már a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója írta helyszíni jelentésében. A cikk szerint mintegy 300, zöld egyenruhát és maszkot viselő katona elkezdte bekeríteni a teret, és a civileket a kordon mögé szorították. Később lövöldözés kezdődött ezen a területen belül.

Nincs internet, több repülőtér nem működik és a tüntetők két kórházat lezártak

Az országban nagyrészt leállt az internet. A belügyminisztérium korábbi közlése szerint az összecsapásokban a biztonsági erők legalább nyolc tagja vesztette életét, és 317-en megsebesültek. A városban sok bevásárlóközpontot és üzletet kifosztottak, köztük egy fegyverkereskedést is, de több bankautomatát is feltörtek.

Kazahsztánban a tüntetések miatt csütörtökön nem nyitott ki Almati, Aktobe és Aktau repülőtere – írja a helyi média alapján az MTI. A Habar-24 televízió beszámolója szerint az ország legnagyobb városa, Almati repülőtere ideiglenesen felfüggesztette működését, és egyelőre zárva tart Aktau és Aktobe reptere is. Az ország több régiójában a vasútvonalakon keletkezett akadályok miatt töröltek 25 járatot. Almatiban a tüntetők körülvettek két kórházat, és megakadályozzák a betegek és az egészségügyi személyzet bejutását.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök utasította a biztonsági erőket, hogy hozzanak intézkedéseket a csapatok „harckészültségének és moráljának javítása érdekében”, a regionális hatóságokat pedig felszólította, hogy támogassák a rendvédelmi erők elesett tagjainak családját – közölte csütörtökön az államfő sajtószolgálata.

Az elnök arra is utasította a távközlési minisztériumot, hogy a belügyminisztériummal közösen alakítson ki egy közvetlen vonalat, amelyen keresztül „a polgárok tájékoztatást kaphatnak a bűnbandák akciói miatt eltűnt személyekről és a halálos áldozatokról”.

Orosz ejtőernyősök érkeznek az országba

Közben Oroszország közölte, hogyejtőernyősöket telepít Kazahsztánba, a légideszant csapatokat katonai repülőgépekkel szállítják az országba a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) békefenntartó erőinek részeként. „Az Oroszországi Föderációból a KBSZSZ kollektív békefenntartó erőihez csatlakoztak az orosz légideszant csapatok egységei. Az orosz légierő gépei jelenleg a békefenntartó kontingens orosz részét dobják át a Kazah Köztársaság területére” – írták a közleményben.

Szabályozza az üzemanyagok árát a kazah kormány

Csütörtökön a kazah köztársasági kormány bejelentette, hogy 180 napra központilag szabályozzák a benzin, a gázolaj és az autógáz (LPG) árát, amely így literenként 50-75 tenge (37-55 forint) között változik majd régiónként. Kazahsztánban a járműpark egy jelentős része LPG üzemű. A tüntetések éppen a magas üzemanyagárak miatt törtek ki az országban, amelynek egész területére szükségállapotot rendeltek el szerda estére.

A kormány már korábban bejelentette lemondását, melyet Kaszim-Zsomart Tokajev elnök elfogadott. Elsősorban az ország legnagyobb városából, Almatiból érkeztek hírek komolyabb összecsapásokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!