Kazah zavargások: 26 tüntető és 18 rendőr halt meg eddig, az összecsapások folytatódnak

2022. január 07. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

A kazahsztáni Almatiban pénteken folytatódtak az összecsapások, ezzel egy időben a kazah elnök azt mondta, hogy az alkotmányos rend nagyrészt helyreállt az ország minden régiójában.

A belügyminisztérium közleménye szerint „26 fegyveres bűnözőt likvidáltak”, és több mint háromezer embert őrizetbe vettek. A tüntetések kezdete óta 18 rendőr és nemzeti gárdista halt meg az összecsapásokban.

A legsúlyosabb helyzet Almatiban van, ahol folytatódott a lövöldözés a Köztársaság tér közelében. A TASZSZ tudósítója szerint több szétlőtt autó látható a területen, legalább kettőben holttestek vannak. A város más részein viszonylagos csend honol, azonban szórványosan hallani lövéseket.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök pénteken beszédet mond a nemzetének.

A volt Szovjetunió területének legváratlanabb helyén ingott meg a biztosnak látszó hatalom a január elején elindult tiltakozási hullámmal. Az üzemanyag drágulása miatti elégedetlenség Kazahsztánban szerda estére már fegyveres összecsapásba csapott át. Az ország 1991-es függetlensége óta féldemokratikus-autoriter rendszer épült, de gazdaságilag Közép-Ázsia jól teljesítő országa volt, és óvatosan egyensúlyozott Moszkva, Peking és a Nyugat között. Csütörtökön azonban – hivatalosan kazah kérésre – a moszkvai vezetésű kollektív biztonsági szervezet (ODKB) békefenntartókat küldött az országba, amire még nem volt példa a szervezet történetében. A témában ezt az elemző cikket írtuk.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!