Egy hegymászó nyolc éve talált egy kincsesládát, most a fele vagyon az övé lett

2021. december 4. – 22:34

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc évbe telt, de végre eldőlt, hogy mennyit tarthat meg a Mont Blanc gleccserében talált kincsekből az a becsületes hegymászó, aki bevitte a csendőrségre a smaragdokat, rubinokat és zafírokat rejtő dobozt – derül ki az AFP híradásából.

A névtelenséget kérő hegymászó még 2013-ban, több mint 4300 méter magasságban, a Bossons-gleccseren lett figyelmes egy fémdobozra. A drágaköveket egy Made in India feliratú kis zsákban találta meg. Rájött, hogy valószínűleg kincsesládát talált, ezért a csendőrségre vitte dobozt és ki is derült, hogy annak a tartalma több százezer eurónyi.

Az azonban csak hosszas huzavona után dőlt el, hogy a drágaköveknek a felét, a becsült értékük szerint 150 ezer eurónyit (azaz több mint 54 millió forintnyit) tarthat meg a becsületes megtaláló. A kincs másik fele a helyi hatóságoké marad.

Hogy kerültek smaragdok, rubintok és zafírok a gleccser jegébe?

1950-ben és 1966-ben két indiai utasszállító ütközött a 4810 méter magas Mont Blanc-nak. Az első zuhanásnál ötvennyolcan, a másodiknál száztizenheten vesztették életüket. Túlélők nem voltak, így a repülőgépek a rakományaikkal együtt fagytak bele a gleccserekbe.

Azonban ahogy a klímaváltozás miatt egyre több gleccser olvad el a Mont Blanc térségében, a hegymászók úgy találnak rendszeresen roncsokat, csomagokat és emberi maradványokat a repülőgépekből:

  • 2012 szeptemberében India birtokába került egy zsák diplomáciai posta a Kangchenjungából, a Mumbaiból induló Boeing 707-esből, amely 1966. január 24-én zuhant a Mont Blanc délnyugati falára,
  • 2017-ben emberi maradványokat találtak, amik valószínűleg ugyanennek a gépnek az utasaié lehettek,
  • 2020-ban pedig 50 éve megfagyott újságok is előkerültek teljesen ép állapotban.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!