Lemondott egy londoni óriásbank feje, miután lezárult az Epsteinnel való kapcsolatát feltáró vizsgálat

2021. november 1. – 12:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentette lemondási szándékát hétfőn Jes Staley, a Barclays vezérigazgatója, miután a brit felügyeleti hatóságok kivizsgálták, hogy milyen kapcsolat fűzte a szexuális bűncselekményekért elítélt Jeffrey Epstein néhai amerikai pénzemberhez – írja az MTI.

A londoni központú és az egyik legnagyobb globális pénzügyi szolgáltató csoportnak számító Barclays hétfőn csak annyit közölt, hogy a brit pénzügyi szektor felügyeleti hatósága (Financial Conduct Authority, FCA) és a Bank of England pénteken ismertette a céggel a vizsgálat előzetes eredményét.

A bank közleménye nem részletezte, hogy a vizsgálati jelentés mit tartalmaz, de közölte: a felügyeleti hatóságok megállapításai nyomán és tekintettel arra is, hogy Staley e megállapításokat hivatalos fórumokon „vitatni kívánja”, az igazgatótanács és Staley közös megegyezéssel úgy döntött, hogy a vezérigazgató távozik a Barclays-csoport éléről.

A Barclays közleménye hangsúlyozza: a vizsgálat nem állapította meg, hogy Jes Staley az Epstein terhére rótt bűncselekmények bármelyikéről tudott volna, vagy e bűncselekményeknek tanúja lett volna. Staley 2015 óta állt a Barclays élén.

Lemondása nyomán egyévi javadalmazásának megfelelő összeget, 2,4 millió fontot (több mint egymilliárd forintot) vehet fel végkielégítésként.

A Guardian azt írja, 2020 februárjában derült ki, hogy kivizsgálják indult Staley Epsteinnel való kapcsolatának jellegét, miután a két férfi közötti emaileket amerikai kollégáik átadták az Egyesült Királyság szabályozó hatóságainak. Staley, aki 2015-ben csatlakozott a Barclayshoz, a JP Morgannél töltött ideje alatt dolgozott együtt Epsteinnel. A JP Morgan privátbanki részlegének vezetését 2000-ben vette át, amikor Epstein már ügyfél volt.

Staley még hét évig kapcsolatban maradt Epsteinnel, miután a pénzembert 2008-ban elítélték gyermekprostitúció miatt, például meglátogatta Epsteint Floridában 2009-ben, amikor az egy munkaügy miatt ideiglenesen szabadlábon volt.

2015-ben pedig saját jachtjával, a Bequia-val elhajózott Epstein karibi magánszigetére. Staley elmondta, hogy utoljára „2015 közepén vagy végén” lépett kapcsolatba Epsteinnel, nem sokkal azelőtt, hogy decemberben átvette a Barclays vezérigazgatói tisztségét.

Epsteint 2019 nyarán ismét őrizetbe vették fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt, majd augusztusban holtan találták börtöncellájában. A néhai nagybefektető a halottkémi vizsgálat megállapítása szerint öngyilkosságot követett el.

Az Epstein-botrányba belekeveredett András yorki herceg, a brit uralkodó fia is, akiről már évekkel ezelőtt szintén kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Jeffrey Epsteinnel. András herceget nemrég be is perelték szexuális zaklatás vádjával: a floridai illetőségű Virginia Giuffre – akkori nevén Virginia Roberts – azzal a váddal indított keresetet, hogy Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel. Virginia Roberts 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított.

Az Epstein-ügy fejleményeiről szóló cikkeinkért kattintson ide.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!