Az EU bekérette az orosz nagykövetet, miután Moszkva kitiltotta az EP elnökét és az Európai Bizottság alelnökét

2021. május 3. – 17:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió bekérette Brüsszelben Oroszország EU-s nagykövetét, miután az orosz vezetés feketelistára helyezett nyolc EU-s tisztviselőt, válaszul az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető bebörtönzése miatt elrendelt uniós szankciókra, írja az AP.

Mint írtuk, Oroszország pénteken megtiltotta a beutazást többek között David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, Jörg Raupachnak, a berlini ügyészség vezetőjének, valamint Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének. Ezt azzal indokolták, hogy az EU szerintük minden olyan orosz javaslatot elutasított, amely a problémák párbeszéd útján történő rendezését szorgalmazta.

Az EU márciusban hat olyan orosz állampolgár ellen hozott szankciókat, akiket kapcsolatba hoztak Navalnij bebörtönzésével. Az éhségsztrájkot befejező orosz ellenzéki ügyéről itt írtunk bővebben. Az Oroszország és több uniós ország között áprilisban kirobbant diplomáciai konfliktusról ebben a cikkben írtunk részletesen, ez azután kezdődött, hogy Csehország szerint orosz titkosügynökök hajthattak végre robbantást egy cseh lőszerraktárban 2014-ben.

Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy Vlagyimir Csizsovnak hétfőn kell találkoznia magas rangú EU-s tisztviselőkkel, akik jelzik felé, elítélik és visszautasítják az orosz döntést. Stano szerint a beutazási tilalmak „nyilvánvalóan politikailag motiváltak, és nincs semmilyen jogi alapjuk.” Szerinte ez is mutatja, hogy Oroszország folytatni akarja a konfrontációs politikáját.

Az Európai Unió már pénteken reagált közleményben a kitiltásokra, abban azt írták, hogy a leghatározottabban elítélik az orosz hatóságok döntését, ami szerintük közvetlenül az Európai Uniót célozza. Az uniós tagországok külügyminiszterei május 10-i tanácskozásukon is megvitatják majd az Oroszországgal kialakult feszültséget.

Arról itt írtunk, hogy amikor az Európai Unió külügyi főképviselője februárban Moszkvába látogatott, feltűnő volt, hogy az orosz fél mennyire nem finomkodik. Josep Borrell nemcsak nem találkozhatott Navalnijjal, de Szergej Lavrov külügyminiszter a vele közös sajtótájékoztatón egyenesen megbízhatatlan partnernek nevezte az Európai Uniót. A Kreml szempontjából ennek megvolt a logikája: Lavrov tudta, hogy az EU szankciókra szánja el magát Navalnij letartóztatása és elítélése miatt, a nyilatkozat viszont olyan helyzetet teremtett, mintha azt a Kreml szinte maga akarta volna, aminek az üzenete, hogy az orosz vezetés kézben tartja a helyzetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!