Oroszország kitiltotta az Európai Parlament elnökét

2021. április 30. – 18:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország megtiltotta a beutazást az Európai Unió nyolc állampolgárának, köztük David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, Jörg Raupachnak, a berlini ügyészség vezetőjének, valamint Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének – írja az MTI.

Ezt az orosz külügyminisztérium közölte pénteken. Szerintük Brüsszel minden olyan orosz javaslatot elutasít, amely a problémák párbeszéd útján való rendezését szorgalmazza. Az orosz külügy azzal vádolta meg Washingtont, hogy nem is titkolja érdekeltségét abban, hogy „Európát ismét az éles geopolitikai konfrontáció arénájává” változtassa.

A TASZSZ orosz hírügynökség azt írja, hogy az Európai Tanács március 2-án és március 22-én összesen hat orosz állampolgár ellen hozott szankciókat. Két személyt azzal vádolnak, hogy a dél-oroszországi Csecsenföldön melegeket és leszbikusokat üldöztek, míg a másik négy személy Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló, magas rangú tisztviselő – írja a Reuters. Az orosz külügy erre adott válasza a mostani kitiltások.

Az Oroszországból kitiltott személyek között van még Ivars Abolins, a lett Nemzeti Elektronikus Médiatanács elnöke, Maris Baltins, a lett nyelvvel foglalkozó kormányhivatal igazgatója, Jacques Maire, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének francia delegációjának tagja, Asa Scott, a Svéd Védelmi Kutatóintézet egyik osztályvezetője, valamint Ilmar Tomusk, az észt nyelvfelügyeleti hivatal főigazgatója.

Az Oroszország és több uniós ország között áprilisban kirobbant diplomáciai konfliktusról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Frissítés: Az Európa Unió péntek este közleményben reagált a kitiltásokra.

„A lehető leghatározottabban elítéljük az orosz hatóságok mai döntését, amely szerint nyolc európai uniós állampolgárnak megtiltják az Oroszország területre való belépést. Köztük van David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, valamint hat uniós tagállam tisztviselője. Ez az intézkedés elfogadhatatlan, minden jogi indokot nélkülöz, és teljesen alaptalan. A kitiltás közvetlenül az Európai Uniót célozza, nem csak az érintett személyeket.

Ez a döntés a legújabb, szemléletes bizonyítéka annak, hogy az Orosz Föderáció az EU-val való konfrontációt választja ahelyett, hogy a kétoldalú kapcsolatok javítására törekedne. Az EU fenntartja magának a jogot, hogy az orosz hatóságok döntésére válaszul megfelelő intézkedéseket hozzon.” – áll az EU közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!