Több tízezren tüntettek Oroszország-szerte Navalnijért, több mint ezer embert vettek őrizetbe

2021. április 21. – 19:46

frissítve

Több tízezren tüntettek Oroszország-szerte Navalnijért, több mint ezer embert vettek őrizetbe
Navalnij mellett tüntető orosz ellenzékiek tartják a magasba telefonjaikat a moszkvai tüntetésen – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz belügyminisztérium becslései szerint Moszkvában 6000, Szentpéterváron pedig 4500 tüntető vonult, ám Navalnij stábja szerint a valós szám ennek a tízszerese lehetett. A brit Independent helyszíni tudósítója a Twitteren azt írta, csak Moszkvában több tízezren tüntethettek. A független Open Media arról írt, hogy csak a Moszkva belvárosában található Tverszkaja utcán 25 ezer tüntető vonult át. Az Ekho Moskvy rádió 10-15 ezerre tette a moszkvai és 7-9 ezerre a szentpétervári tüntetők számát.

A tüntetések magyar idő szerint szerda este tízre mindenhol véget értek. Komolyabb összecsapások sehol sem voltak, Moszkvában kifejezetten békésen zajlott a demonstráció. A Telegraph moszkvai tudósítója szerint a tüntetőket teljesen meglepte, hogy a rendőrség meg sem próbálta őket feloszlatni.

Magyar idő szerint szerda éjfélig 1631 tüntetőt vettek őrizetbe Oroszország-szerte szerdán a demonstrációkat nyomon követő OVD-Info adatai szerint. A Meduza információi szerint a tömeg oszlatásakor a szentpétervári rendőrök „tevékenyen használták sokkolóikat” a tüntetőkkel szemben. Moszkvában mindössze 26 tüntetőt tartóztattak le, Szentpéterváron 743-at.

Több mint 100 orosz városban tüntettek szerdán Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezetőért. A két legnépesebb orosz városban magyar idő szerint este hatkor kezdődött a demonstráció. A moszkvai tüntetőkhöz csatlakozott Alekszej Navalnij felesége, Julija Navalnaja is.

Szerdára tömegtüntetéseket hirdetett a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij stábja. Arra kérték a politikus támogatóit, hogy helyi idő szerint szerdán este hét órakor vonuljanak városaik főterére, és követeljék a komoly egészségügyi problémákkal küzdő politikus szabadon bocsátását. A tömegtüntetések egy napra esnek Vlagyimir Putyin elnök évértékelő beszédével, és több helyen már közben elkezdődtek a demonstrációk.

Korábbi orvosa szerint a három hete éhségsztrájkoló Navalnij a halálán van. Erről írt Maria Pevcsik, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa oknyomozó részlegének vezetője is egy, a Guardianben kedden megjelent véleménycikkben.

A tüntetések először Oroszország keleti csücskében kezdődtek. Vlagyivosztok nyolc órával jár előttünk, így ott már magyar idő szerint délelőtt 11-kor elkezdődtek a megmozdulások. A Moscow Times a helyi médiára hivatkozva azt írta, a tüntetésen 500-1000 ember vett részt, nagyjából negyedannyian, mint ahányan előzetesen jelezték részvételüket. A többi, Moszkvától keletre lévő városban is átlagosan néhány ezren vonultak utcára. Számos helyen a rendőrség előre lekordonozta azokat a tereket, ahol a tüntetők gyülekezhettek volna.

Navalnij letartóztatását követően 75 orosz városban több tízezren vonultak utcára január végén, 15-30 ezren csak Moszkvában. A január 23-i és 31-i tüntetéseken összesen közel tízezer embert tartóztattak le.

Tömött sorokban vonulnak a tüntetők Moszkva utcáin – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via AFP
Tömött sorokban vonulnak a tüntetők Moszkva utcáin – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via AFP

Orvosa szerint bármikor megállhat Navalnij szíve

Navalnij korábbi orvosa, Jaroszláv Asikmin, aki a politikus családján keresztül kapta meg az ellenzéki vezető vérvizsgálatának eredményeit, szombaton arról számolt be, hogy a férfi szervezetében annyira magas a kálium szintje, hogy az szívmegállást okozhat, emellett a kreatinin szintje is megemelkedett, ami vesekárosodásra utal.

Az ellenzéki vezetőnek hiába lenne joga orvost hívni vagy gyógyszert kérni, mindkettőt megtagadták tőle, pedig a kezdeti hátzsibbadása nemcsak a jobb lábára, de a bal lábának egyes részeire is átterjedt, emellett pedig köhög, és láza is van. A politikust hétfőn egy olyan büntetőtáborba szállították át, ahol van rabkórház, azonban továbbra sem engedik be hozzá a saját orvosait, legutóbb kedden utasították vissza a kérelmet.

Ügyvédeit viszont beengedték Navalnijhoz kedden. Ők a látogatásuk után azt nyilatkozták, hogy a politikus folytatja az éhségsztrájkot, de nehezére esik a beszéd és az ülés, írja az MTI. Egyikük, Vagyim Kobzev a Twitteren azt írta, Navalnij az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat állításaival ellentétben nem részesül vitaminkúrában, hanem csak glükózinfúziót kap, ráadásul a karját összeszurkálták a vénáját kereső ápolónők.

Tüntetők vonulnak Szentpéterváron – Fotó: Anton Vaganov /Reuters
Tüntetők vonulnak Szentpéterváron – Fotó: Anton Vaganov /Reuters

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos szerdán azt mondta, hogy kedden ügyészségi felügyelet mellett négy olyan orvos is járt Navalnijnál, akik nem a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat alkalmazottjai. Moszkalkova azt mondta, „nincs komoly ok az aggodalomra”, Navalnij a szükséges ellátásban részesül és infúziót kap.

Navalnij egyik ügyvédje a Meduza.io szerint viszont erről azt mondta, amikor ők eljöttek délután a börtönből, nem voltak orvosok Navalnijnál. Azt nem zárta ki, hogy később este lehettek.

A 189 centiméter magas politikus 15 kilót fogyott azóta, hogy februárban őrizetbe vették, majd börtönbüntetésre ítélték, miután visszatért Berlinből, ahol felépült az ellene végrehajtott tavaly nyári novicsokos mérgezésből. Korábbi, a strasbourgi bíróságon is vitatott oroszországi felfüggesztett büntetését letöltendőre változtatták, mivel az ügyészség szerint a berlini lábadozása alatt nem jelent meg a megadott időben a rendőrségen. Február 2-án az ellenzéki politikust börtönre ítélték, majd pedig március közepén szállították át a pokrovi börtönbe, amit az ellenzéki politikus „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett.

Navalnij bebörtönzéséről, egészségügyi állapotáról és az ügy lehetséges kimeneteleiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Házkutatásokat tartottak a szerdai tüntetések előtt

Navalnij bebörtönzése csak az első lépés volt, amely jelezte, hogy ezután szintet lép a Kreml a politikai ellenfelekkel szemben. A Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványát az orosz igazságügyi minisztérium 2019 októberében minősítette külföldi ügynöknek, a múlt héten azonban az ügyészség már azt indítványozta, hogy az FBK-t minősítsék szélsőséges, terrorista szervezetnek, így tiltsák be. Hétfőn a bíróság hivatalosan is befogadta az erre vonatkozó keresetet, amelyről egy április 26-án kezdődő eljárásban döntenek, írta a Ria Novosztyi.

A szerdai tüntetések előtt több orosz városban is házkutatást tartott a rendőrség aktivistáknál és újságíróknál, ami után Navalnij több szövetségesét is őrizetbe vették. A rendőrségi akció keretében letartóztatták többek között Ljubov Szobolt, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának jogászát, Kira Jarmist, Navanij sajtósát és Vlagyimir Rizskov országgyűlési képviselőt is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!