Aktivistáknál és újságíróknál tartott házkutatást az orosz rendőrség a Navalnijt támogató tüntetés napján

2021. április 21. – 11:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több orosz városban házkutatást tartott a rendőrség aktivistáknál és újságíróknál az Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus támogatására tervezett országos megmozdulás reggelén – írta az MTI orosz ellenzéki hírportálokra hivatkozva. Navalnij támogatói ugyanis vasárnap bejelentették, hogy szerdán országszerte tüntetésre készülnek, ugyanezen a napon várható egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszéde is.

A rendőrségi akció keretében Moszkvában őrizetbe vették Ljubov Szobolt, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) jogászát. A Meduza hírportál szerint Szentpéterváron, Kurganban, Nyizsnyij Novgorodban, Pjatyigorszkban és Irkutszkban történt házkutatás vagy őrizetbe vétel.


Navalnij március 31. óta éhségsztrájkol a börtönben. Így tiltakozik az ellen, hogy nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és álláspontja szerint nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szombaton azt mondta, hogy a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeinek megsértése címén két és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt 44 éves politikusnak rendkívül rossz a vérképe, és akár a közeli napokban meghalhat. Navalnijt nemrég egy börtönkórházba szállította az orosz büntetés-végrehajtás, de továbbra is kielégítőnek nevezték az állapotát. Viszontagságairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.


A Navalnijt támogató megmozdulás megtartását több városban, köztük Moszkvában is elutasították a helyi hatóságok, egyebek között a járványellenes korlátozásokra hivatkozva. Korábban az ellenzéki politikus szimpatizánsai január 23-án, 31-én és február 2-án tartottak tiltakozást Oroszország több városában. Az OVD-Info civil szervezet szerint ezeknek több mint 11 ezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!