Több tüntetőt vettek őrizetbe Navalnij tárgyalása után, mint amennyi eleinte a hírekben szerepelt, a rendőrök sokkolót is használtak

2021. február 3. – 10:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz rendőrség 1408 embert vett őrizetbe Alekszej Navalnij ellenzéki politikus perének keddi tárgyalása és az ítélet kihirdetését követő spontán tüntetések alatt – közölte az OVD-Info jogvédő szervezet szerdán a honlapján.

Az MTI beszámolója szerint Moszkvában 1145, Szentpéterváron pedig 246 embert vettek őrizetbe. A rendőrség a fellépés során az ellenzéki média helyszíni jelentései és a részvevők felvételei szerint gyakran erőt és kényszerítő eszközöket – gumibotot és elektromos sokkolót – alkalmazott. A korábbi hírek szerint újságírókat és több mint 230 tüntetőt állítottak elő a példátlanul nagy erőkkel őrzött bírósági épület előtt.

Az illetékes moszkvai bíróság kedden letöltendőre változtatta a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést. A szabadságvesztésbe beszámít majd az az idő, amelyet a politikus házi őrizetben töltött, így a tényleges büntetés két év nyolc hónap. A politikus a tárgyaláson a felmentését kérte, a védői bejelentették, hogy fellebbezni fognak.

A politikus támogatói szerint az ügyben politikai verdikt született. Az orosz Központi Választási Bizottság egy másik, Kirovlesz-ügyként elhíresült eset miatt kirótt felfüggesztett ítélet miatt nem jegyezte be jelöltnek Navalnijt a 2018-as elnökválasztásra. Az indoklás szerint tíz évig nem indulhat választásokon. Navalnij ezzel szemben azzal érvelt, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága neki adott igazat az elítéltetése ügyében, és nem vesztette el passzív választójogát.

Egy 2020-ban elfogadott alkotmánymódosítás értelmében az Oroszországi Föderáció alkotmányának van prioritása, amikor az alkotmány és a nemzetközi jog ellentmondásba kerül egymással. Navalnij börtönbüntetéséről és annak hátteréről itt írtunk bővebben.

FRISSÍTÉS

Oroszországnak azonnal szabadon kell engednie az összes békés demonstrálót, akik azért vonultak utcára, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus mellett tüntessenek – hangsúlyozta szerdán az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHHCR).

A hivatalt „mélységesen felháborította”, hogy Navalnijt börtönbüntetésre ítélték kedden próbaidejének állítólagos megsértése miatt egy 2014-es sikkasztási ítélettel kapcsolatban. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a 2014-es ítéletet „önkényesnek, igazságtalannak és nyilvánvalóan észszerűtlennek” minősítette – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!