Nem engedték be Navalnijhoz az orvosait

2021. április 20. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem engedték be a Navalnijt meglátogatni kívánó orvosokat arra a büntetés-végrehajtási telepre, ahol a politikust egy börtönkórházban kezelik. Az orosz börtönszolgálat már az előző fogva tartási helyén is megtagadta az orvosok belépését, és így tett most is, amikor egy másik Moszkva melletti telepre szállították a hetek óta éhségsztrájkoló Navalnijt.

Navalnijt meglátogatni kívánó orvosok a börtön bejáratánál, 2021. április 20-án – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

A börtönben lévő orosz ellenzéki korábbi orvosa szerint Navalnijnak egyre érzéketlenebbé váló végtagjai, hátfájása, veseelégtelenségre utaló állapota és a szervezetében aggasztóan megnőtt káliumot jelző mutatók alapján intenzív osztályon kellene lennie. A 189 centiméter magas politikus 15 kilót fogyott azóta, hogy februárban őrizetbe vették, majd börtönbüntetésre ítélték.

Kedden reggel Navalnij személyes orvosa, Anasztazia Vasziljeva is megpróbált bejutni az intézetbe, de sikertelenül. A börtön orvosai szerint az elítélt állapota kielégítő, vitaminokat is kap. Az AFP helyszínen lévő újságírója szerint a politikus ügyvédeit viszont beengedték.

Navalnij hívei szerdán országszerte tüntetésre készülnek, ami egy napra esik majd Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszédével. Navalnij viszontagságairól itt olvashat bővebben.