Nem engedték be Navalnijhoz az orvosait

2021. április 20. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem engedték be a Navalnijt meglátogatni kívánó orvosokat arra a büntetés-végrehajtási telepre, ahol a politikust egy börtönkórházban kezelik. Az orosz börtönszolgálat már az előző fogva tartási helyén is megtagadta az orvosok belépését, és így tett most is, amikor egy másik Moszkva melletti telepre szállították a hetek óta éhségsztrájkoló Navalnijt.

Navalnijt meglátogatni kívánó orvosok a börtön bejáratánál, 2021. április 20-án – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Navalnijt meglátogatni kívánó orvosok a börtön bejáratánál, 2021. április 20-án – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

A börtönben lévő orosz ellenzéki korábbi orvosa szerint Navalnijnak egyre érzéketlenebbé váló végtagjai, hátfájása, veseelégtelenségre utaló állapota és a szervezetében aggasztóan megnőtt káliumot jelző mutatók alapján intenzív osztályon kellene lennie. A 189 centiméter magas politikus 15 kilót fogyott azóta, hogy februárban őrizetbe vették, majd börtönbüntetésre ítélték.

Kedden reggel Navalnij személyes orvosa, Anasztazia Vasziljeva is megpróbált bejutni az intézetbe, de sikertelenül. A börtön orvosai szerint az elítélt állapota kielégítő, vitaminokat is kap. Az AFP helyszínen lévő újságírója szerint a politikus ügyvédeit viszont beengedték.

Navalnij hívei szerdán országszerte tüntetésre készülnek, ami egy napra esik majd Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszédével. Navalnij viszontagságairól itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!