Rabkórházba szállítják Alekszej Navalnijt

2021. április 19. – 12:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rabkórházba szállítják Alekszej Navalnijt, miután szombaton orvosa és szóvivője egy Facebook-posztban arról írt, hogy az orosz ellenzéki vezető haldoklik, írja az AP hírügynökség. A politikus már harmadik hete éhségsztrájkol, azért, hogy beengedjék hozzá az orvosát.

Navalnijt most egy másik Vlagyimir megyei büntetőtáborban található rabkórházba fogják átszállítani. Az oroszországi börtönökért felelős hivatal közleménye szerint Navalnij „kielégítő állapotban van” és vitamin kiegészítőket kapott.

Az ellenzéki vezetőnek hiába lenne joga orvost hívni vagy gyógyszert kérni, mindkettőt megtagadták tőle, pedig a kezdeti hátzsibbadása nemcsak a jobb lábára, de a bal lábának egyes részeire is átterjedt, emellett pedig köhög, és láza is van.

Navalnij véreredményeit családján keresztül kapta meg orvosa, Jaroszláv Asikmin. Ő szombaton arról számolt be, hogy a férfi szervezetében annyira magas a kálium szintje, hogy az szívmegállást okozhat, emellett a kreatinin szintje is megemelkedett, ami vesekárosodásra utal.

A politikus stábja egy petíciót is indított, amiben követelik, hogy Navalnij egészségügyi ellátásban részesüljön. Ezt olyan hírességek írták alá eddig, mint J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, Herta Müller, Louise Glück és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írók, továbbá Björn Ulvaeus, az egykori svéd popegyüttes, az Abba tagja és Benedict Cumberbatch színész.

Szerdára közben tömegtüntetéseket hirdetett Navalnij stábja. Azt kérik a politikus közel félmillió támogatójától, hogy szerdán este hét órakor vonuljanak városaik főterére, és követeljék az ellenzéki vezető szabadon bocsátását.

A kegyetlen pokrovi büntetőtáborról, ahol a politikust jelenleg fogva tartják, ebben a cikkünkben írtunk részletesen, Navalnij belpolitikai jelentőségéről és arról, miért óvakodhat tőle a Kreml, pedig ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!