Egy sor ismert ember kéri Putyintól, tegye lehetővé, hogy Navalnij egészségügyi ellátásban részesülhessen

2021. április 17. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levélben fordult több mint 70 ismert személyiség az egész világról Vlagyimir Putyinhoz, hogy orvosi kezelést követeljenek a büntetőtáborba zárt Alekszej Navalnijnak – írta az MTI.

„Orosz állampolgárként Navalnijnak joga van ahhoz, hogy egy általa választott orvos megvizsgálja és kezelje. Felszólítjuk önt, elnök úr, gondoskodjon arról, hogy Navalnij haladéktalanul egészségi ellátásban és kezelésben részesüljön, amire sürgős szüksége van és ami az orosz jog alapján megilleti. Mint Oroszország választott elnökének és a törvények őrének az ön feladata ezt megtenni ” – áll a felhívásban, amelyet több európai lap, köztük a Le Monde tett közzé.

A levelet többek között aláírta J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, Herta Müller, Louise Glück és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írók, továbbá Björn Ulvaeus, az egykori svéd popeggyüttes, az Abba tagja, Benedict Cumbarbatch és Kristin Scott Thomas színművészek, valamint Niall Ferguson és Simon Schama történészek.

Navalnij napok óta éhségsztrájkot folytat, hogy kikényszerítse orvosi vizsgálatát, emiatt jelenleg a kényszertáplálás veszélye fenyegeti. A 44 éves fogoly hátfájásban és végtagbénulásos tünetekben szenved, láza van és köhög. Családja, ügyvédei és támogatói aggódnak érte.

Navalnij ellen augusztusban Szibériában mérgezéses merényletet követtek el, amelyet túlélt és németországi kezelésben részesült. Arra panaszkodott, hogy a tiltott vegyi fegyver bevetését ellene, mint orosz állampolgár ellen, nem vizsgálták ki. Szervezetében több európai laboratórium kimutatta a halálos novicsok idegmérget.

A legismertebb orosz aktivistáról szóló további cikkeinket itt olvashatják.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!