Végleg felfüggesztette a Twitter Trump fiókját

Legfontosabb

2021. január 9. – 01:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Twitter magyar idő szerint nem sokkal szombat hajnali fél egy előtt végleg felfüggesztette Donald Trump 88,7 millió követővel rendelkező fiókját, áll az oldal közleményében. A közösségi oldal képviselői azzal indokolták a döntést, hogy az elnök pénteken két bejegyzésével is megszegte az oldal szabályzatát.

Donald Trump 2009. május 4-én twittelt először az oldalon, tudatva a világgal, hogy aznap este David Letterman showjában fog szerepelni. Az azóta eltelt csaknem 12 évben összesen 56 571 alkalommal posztolt a közösségi oldalra. Elődeivel szakítva számos alkalommal hivatalos elnöki bejelentéseket is az alkalmazáson keresztül tett, sajtóközlemény, sajtótájékoztató, vagy tévébeszéd helyett.

Az örökös felfüggesztés azután következett, hogy a közösségi oldal csütörtök hajnalban bejelentette, hogy 12 órára kizárják az USA elnökét a Twitter-fiókjából, miután Trump szerdán, mialatt hívei betörtek a Capitoliumra, három posztjával is megszegte a Twitter szabályzatát. Az oldal képviselői akkor közölték, amennyiben Trump ismételten megszegi az oldal szabályzatát, örökre felfüggeszthetik az általa kezelt @realDonaldTrump fiókot.

A 12 órás felfüggesztés után először magyar idő szerint pénteken hajnali egy óra után posztolt a közösségi oldalra. Egy videót töltött fel, amiben elítélte az amerikai törvényhozás épületét megrohamozó rajongóit, és kijelentette, hogy hajlandó átadni a hatalmat Joe Bidennek.

Ezzel mintegy megerősítette azt a fél nappal korábbi – a 12 órás felfüggesztés miatt a Fehér Ház közösségi médiáért felelős igazgatóján keresztül kiadott – közleményt, melyben a novemberi elnökválasztás után először írt arról, hogy ugyan nem ért egyet a választás végeredményével, de január 20-án rendezett hatalomátadás jön majd.

Ezt a videót követte a pénteki nap során az a két tweet, melyeket szabálysértőnek ítéltek meg a Twitter kezelői, és amelyek végül az örökös tiltáshoz vezettek. Az első, magyar idő szerint pénteken háromnegyed négykor megjelent bejegyzésben Trump visszatért a megszokott hangneméhez.

„Annak a 75 millió amerikai hazafinak, aki rám, az ‘AMERIKA AZ ELSŐ’ és a ‘TEGYÜK ÚJRA NAGGYÁ AMERIKÁT’ [politikára] szavazott, ÓRIÁSI SZAVA lesz a jövőben. Semmilyen módon vagy formában nem lehet velük tiszteletlenül és igazságtalanul bánni!!!”

Nem sokkal később pedig azt írta,

„Azoknak, akik kérdezték, nem fogok elmenni az elnöki beiktatásra január 20-án.”

A Twitter képviselői közleményükben azt írták, a fenti két tweetet az elmúlt napok eseményeinek kontextusában kell kezelni, és figyelembe kell venni, hogy az elnök bejegyzései erőszakra buzdíthatnak egyeseket, mint azt szerdán is láthattuk.

A Twitter szerint a fenti két poszt megszegte az oldal „az erőszak dicsőítését” tiltó szabályzatát, ugyanis komoly esély volt arra, hogy tweet arra inspirál egyeseket, hogy megismételjék azokat a bűncselekményeket, melyek január 6-án a Capitoliumnál történtek.

Ez fogadja az embert, ha Donald Trump Twitter-fiókjára kattint – Fotó: Telex
Ez fogadja az embert, ha Donald Trump Twitter-fiókjára kattint – Fotó: Telex

A közösségi oldal kezelői szerint az első tweet azzal szegte meg a szabályzatot, hogy Trump „amerikai hazafik”-nak nevezte követőit, ami a szerdán a Capitoliumba betörő Trump-rajongók melletti kiállásként is értelmezhető. Ivanka Trump, az elnök legidősebb lánya és tanácsadója egy azóta törölt szerdai tweetben pontosan így nevezte az amerikai törvényhozás épületét ostromlókat.

Ezenkívül azok a sorok, hogy követőinek „óriási szava lesz a jövőben” és hogy „semmilyen módon vagy formában nem lehet velük tiszteletlenül és igazságtalanul bánni” arra engednek következtetni, hogy Trump továbbra sem feltétlenül hajlandó a rendezett hatalomátadásra, és hajlandó támogatni azokat, akik azt vallják, hogy ő nyerte az elnökválasztást és nem Joe Biden.

A második tweet, melyben Trump arról írt, hogy nem fog részt venni utódja beiktatásán (Trump lenne az első elnök aki így tesz 1869 óta), további megerősítés lehet azoknak, akik úgy vélik, hogy Joe Biden csalással nyert a választáson, és úgy is értemezhető, hogy Trump szembemegy a rendezett hatalomátadásra tett korábbi ígéretével.

Ráadásul a január 20-i beiktatástól való távolmaradása arra is felbátoríthat egyeseket, hogy erőszakos cselekményt kövessenek el a beiktatáson, hiszen az esemény „biztonságos” célponttá válik azzal, hogy ő nincs ott.

Arról nem is beszélve, hogy a Twitter közleménye szerint a közösségi oldalon és azon kívül már szerveződik egy második támadás a Capitolium és számos állami törvényhozási épület ellen. A támadásokat január 17-én, három nappal Biden beiktatása előtt tervezik végrehajtani.

Trump megpróbálta megkerülni a tiltást, fia is reagált

A tiltás értelmében, ha az elnök egy másik fiókkal posztolna a közösségi oldalon, azt a fiókot is azonnali hatállyal le fogják tiltani. Ennek némileg ellent mond, hogy Trump két órával a fiókja felfüggesztése után a mindenkori amerikai elnök fiókjával, az @POTUS profillal újra posztolt. A villámgyorsan eltávolított bejegyzésben az elnök azt írta,

„Ahogy már régóta mondom, a Twitter egyre tovább megy a szólásszabadság betiltásában, ma este pedig a Twitter dolgozói összejátszottak a demokratákkal és a radikális baloldallal, hogy eltávolítsák a fiókomat a platformjukról, hogy ezzel elhalgattassanak engem – és TITEKET, a 75 millió nagyszerű hazafit, akik rám szavaztak. […] Több oldallal is tárgyalásban vagyunk, és nemsokára egy nagy bejelentést fogunk tenni, de annak a lehetőségét is mérlegeljük, hogy egy saját platformot indítunk a közeljövőben. Nem HALLGATTATHATNAK EL minket! A Twitter nem a SZÓLÁSSZABADSÁGRÓL szól. Mindenük egy radikális baloldali platform promótálása, ahol a világ legelvetemültebb emberei szabadon beszélhetnek. MARADJATOK VELÜNK!”

Az @POTUS fiókot nem távolította el a Twitter, ugyanis azt január 20-án Joe Biden fogja megörökölni. A fiók követőinek számát le fogják nullázni az átadás előtt.

A Trump-kampány hivatalos fiókját, az @TeamTrump-ot viszont törölte a Twitter, ahogy Gary Cobyét, Trump digitális igazgatójáét is. Coby profilját azután függesztették fel, hogy átnevezte Donald J. Trumpra, és úgy kezdett el twittelni. Azt nem tudni, hogy Trump vagy Coby állt a névváltoztatás mögött.

Ezenkívül eltávolították Sidney Powell és Michael Flynn fiókját is. Powell Trump ügyvédje volt a novemberi választás eredményét megfordítani kívánó perek során, Flynn pedig Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója, aki novemberben kapott elnöki kegyelmet Trumptól. A Twitter szóvivője szerint a két fiókot a QAnon összeesküvés-elmélet terjesztése miatt függesztették fel végleg.

Apja fiókjának felfüggesztésére Donald Trump Jr. is reagált a Twitteren. Azt írta, hogy „meghalt a szólásszabadság”, illetve hogy „Orwell 1984-ében élünk”. Don Jr. szerint „Mao büszke lehetne” arra, hogy míg az Egyesült Államok elnökének fiókját örökre felfüggesztik, addig „az iráni ajatollah és más diktatórikus rezsimek szabadon használhatják a saját fiókjaikat, miközben teljes országok lemészárlásával fenyegetőznek és melegeket ölnek”.

Trump Twitter-fiókjának örökös felfüggesztése után nem sokkal a Google törölte a Play Áruházból a Parler nevű applikációt, melyet a „jobboldali Twitterként” is szoktak emlegetni, mivel a novemberi elnökválasztás után több millió Trump-szavazó vándorolt át oda a Twitterről. Az app a cenzúrával vádolt Twitter és Facebook alternatívájaként és a szólásszabadság őreként hirdeti magát, és szinte kizárólag Trump-szavazók használják. Azóta az Apple is bejelentette, hogy az alkalmazás kezelőinek 24 órájuk van szigorítaniuk a portál szabályzatán, különben az App Store-ból is kikerül az alkalmazás. A Parlert novemberben mi is kipróbáltuk.

Szerdán egy több ezres, Trump által szervezett tüntetést követően – melyen maga az elnök, legidősebb fia és ügyvédje is lázító beszédeket mondott –, több száz Trump-párti tüntető betört a washingtoni Capitoliumba, az amerikai törvényhozás épületébe, ahol az elektori szavazatok hivatalos megszámlálása, ezzel Joe Biden győzelmének hitelesítése zajlott.

A tüntetők dulakodtak a rendőrökkel, ablakokat törtek be és törvényhozók irodáit is felforgatták. A capitoliumi rendőrök egy Trump- és összeesküvés-hívő, 35 éves veterán nőt, Ashli Babbittet meglőttek az épületben, miközben megpróbált áttörni egy ajtón. A nő nem sokkal később belehalt a sérüléseibe.

Rajta kívül a Capitolium ostroma közben életét vesztette egy rendőr, a 42 éves Brian Sicknick, akit a tüntetők egy porral oltóval ütöttek le, valamint további három tüntető is. Egyikük, az 50 éves Benjamin Phillips sztrókot kapott, az 55 éves Kevin Greeson szívrohamban hunyt el, a 34 éves Rosanne Boylandet pedig valószínűleg agyontaposta a tömeg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!