Trump visszatért a Twitterre, és először beszélt arról nyilvánosan, hogy átadja a hatalmat

2021. január 8. – 02:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem az országunkat képviselitek, és meg fogtok fizetni a tetteitekért” – intézett kemény szavakat a szerdai roham résztvevőihez Donald Trump. Az amerikai elnök magyar idő szerint péntek kora hajnalban posztolta beszédét a Twitterre, nem sokkal azután, hogy visszatérhetett a platformra, ahonnan kitiltották.

Az elnök eddigi kommunikációjától elütő módon azt is kijelentette:

Mostanra a Kongresszus hitelesítette az eredményt. Január 20-án új adminisztrációt iktatnak be. Mostantól arra koncentrálok, hogy zökkenőmentesen és rendezetten adjam át a hatalmat.

Trump beszéde gyökeres fordulatot hozott előző napi megszólalásaihoz képest. Az elnök az általa meghirdetett washingtoni tüntetésen addig hergelte a tömeget, amíg az megrohamozta a törvényhozás épületét. Bár várható volt a rendbontás, az épületet alig védték, így a tüntetők könnyen bejutottak az épületbe, ahol a választás eredményének hitelesítése zajlott. A rendfenntartóknak kellett kimenekíteniük a szavazatokat, a képviselőket, és magát az alelnököt, Mike Pence-t is biztonságos helyre vitték. Eközben a zavargók feldúlták az épületet. Négy tüntető halt meg, egyet lelőttek a felfordulás közepette. Súlyosan megsérült egy rendőr is a zavargásokban. Brian D. Sicknick olyan mértékű sérüléseket szenvedett, hogy amikor visszaért az rendőrségre, összeesett, ezután kórházba szállították, de már nem tudtak rajta segíteni.

Trump ezalatt jelentetett meg egy másik, békéltetőnek szánt videót, amely jórészt arról szólt, hogy elcsalták a választást, félrevezették az embereket, akiknek ezért jogos a dühük. Mellesleg kérte őket arra, hogy fejezzék be a rendbontást.

Az erőszakot fokozó videók miatt tiltotta le az elnök fiókját azonnali hatállyal a Twitter, a Facebook és az Instagram, elzárva az elnököt a szokásos kommunikációs csatornáitól.

A tiltás miatt Trump a szóvivőjén keresztül kiadott csütörtöki közleményben azt már bejelentette, hogy január 20-án rendezett hatalomátadás jön, de azt írta, hogy egyáltalán nem ért egyet a választás eredményével, és hozzátette, hogy folytatják a harcukat, hogy csak az érvényes szavazatokat számítsák be az eredménybe, és ez még csak a harc kezdete azért, hogy újra nagyszerűvé tegyék Amerikát.

A Twitter aktiválása utáni beszéde gyökeres fordulatot hozott az előző napi produkcióihoz képest. Trump nem beszélt sem csalásról, sem jogos dühről, ehelyett azt mondta, hogy „a behatolók beszennyezték az amerikai demokráciát”, hogy „nem ők képviselik Amerikát”, és hogy „megbékélésre van szükség”.

Trump azonban ebben a beszédében sem kötötte magát a valóság minden eleméhez. Azt állította, hogy amint értesült a felfordulásról, mozgósította a Nemzeti Gárdát és a rendfenntartókat. A New York Times információi szerint azonban az elnök épp, hogy erre nem volt hajlandó, és miután hiába kérték őt, Mike Pence adta ki az utasítást.

Trump a most posztolt videójában végül olyan jellegű dolgokat is mondott, amelyből következtetni lehet arra, hogy elismeri vereségét. Például megköszönte a lehetőséget, hogy az amerikai nép elnöke lehetett. Igaz, utolsó mondata így is fenyegetően hangzott:

támogatóimnak azt üzenem, hogy közös utunk csak most kezdődik.

Az elnök a hét elején egyébként még azt mondta, hogy soha nem fogja elismerni a vereségét.

Az AP hírügynökség értesülései szerint a Pentagon az ostrom előtt három nappal segítséget ajánlott a Capitolium őrségének, amit elhárítottak. Azt kérdezték tőlük, hogy szükségük van-e a nemzeti gárda támogatására, a válasz azonban nemleges volt. Steven Sund, a Capitolium rendőrségének főnöke január 16-i hatállyal lemondott posztjáról. Korábban a Trump-kormány közlekedési minisztere, Elaine Chao is lemondott. Őt követte az oktatásügyi miniszter és több nemzetbiztonsági tanácsadó is. Mindannyian azzal indokolták döntésüket, hogy az elnöknek szerepe volt a Capitolium elleni ostromban azzal, hogy előtte feltüzelte a híveit.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől