Lemondott a Trump-kormány közlekedési minisztere a Capitolium elleni támadás után

2021. január 7. – 21:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Elaine Chao amerikai közlekedési miniszter. Ő az első olyan tagja a Trump-kormányzatnak, aki benyújtotta lemondását azután, hogy szerda este Trump-párti tüntetők betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, a Capitoliumba, írja az MTI.

Chao „mély aggodalmát” fejezte ki a szerdai ostrom miatt,

„Tegnap országunk traumatikus és teljességgel elkerülhető esemény szemtanúja volt, amikor az elnök támogatói megostromolták a Capitolium épületét, miután egy gyűlésen (Donald Trump) felszólalt”

– írta közleményében. Hozzátette, mélyen megrázta őt az eset, így „egyszerűen nem tarthatja magát távol tőle”. Chao férje, a szenátus republikánus párti képviselőcsoportjának vezetője, Mitch McConnell „elbukott lázadásnak” nevezte és elítélte a Capitoliumban történteket, illetve elhatárolódott Donald Trump elnök azon erőfeszítéseitől, hogy megváltoztassa a novemberi választás eredményét.

Elaine Chao és Donald Trump – Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Elaine Chao és Donald Trump – Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Chao lemondása hétfőn lép érvénybe. Chao a kezdetektől fogva a Trump-kormány tagja volt, George W. Bush elnöksége alatt pedig munkaügyi miniszter volt.

Elaine Chao közölte, hogy a minisztériuma folytatja az együttműködést a Joe Biden megválasztott elnök által a tárca élére jelölt Pete Buttigieggel, az Indiana állambeli South Bend volt polgármesterével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!