19 690 új fertőzöttet regisztráltak, 77 beteg meghalt

2022. február 2. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 19 690 (az előző napi adathoz képest + 10 268)
  • Új tesztek száma: 26 535 (az előző napi adathoz képest + 8 344)
  • Új halálos áldozatok száma: 77 (az előző napi adathoz képest + 11)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 4 341 (az előző napi adathoz képest + 123)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 163 (az előző napi adathoz képest -6)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 365 250 (az előző napi adathoz képest + 1 083)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 105 342 (az előző napi adathoz képest + 1 877)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 693 859 (az előző napi adathoz képest + 5 266)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

Ismét nagyon magas az új esetek aránya az új mintavételekhez képest, 74,2 százalék, ennél csak egyszer volt magasabb, január 26-án 76,5 százalékot mértek. Ráadásul az elmúlt napok 9-15 ezres új fertőzöttszámához képest ismét a 20 ezerhez közelít a friss adat.

Az előző héthez képest kisebb mértékben, de tovább emelkedett a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja – áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ heti jelentésében. Az egyes városok mintái közül emelkedő tendencia jellemzi a Budapest környéki települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintáját, valamint Pécs, Székesfehérvár, Szolnok és Szombathely városokat. Budapesten a szint stagnál, csökkenés egyetlen vizsgált településen sem volt mérhető. A koronavírus koncentráció minden mintavételi helyen az emelkedett kategóriába sorolható. Ezzel egy kissé rosszabb lett a helyzet, mint az előző heti jelentés alkalmával.

Megszűnik a koronavírus-zöldszám, Egészségvonal lesz helyette. Az Egészségvonal teljes egészében átveszi a jelenleg működő, a koronavírus-információkkal kapcsolatos zöldszámokra érkező hívásokat, így azok a számok február 11-én megszűnnek – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A 1812-es hívószámú Egészségvonal a nap 24 órájában elérhető információs központ lesz, ahol általános tájékoztatást adnak védőoltásokkal, koronavírussal, betegség megelőzésével, a teendőkkel kapcsolatban, valamint információt nyújtanak a hatályos jogszabályokról, rendelkezésekről is.

Nem tilthatja ki a sajtót a kórházakból a minisztérium. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) jogtalanul utasította ki a Telexet és a sajtót a kórházakból – ezt mondta ki a Fővárosi Törvényszék, miután a bíróságon támadtuk meg a döntést, amellyel a köztévén és az MTI-n kívül minden más orgánumot kitiltottak a járvány alatt az egészségügyi intézményekből. A bíróság jogerősen kimondta: nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe.

Ferenci Tamás: A gyógyszerhatóság példátlan támadást intézett a magyar tudományos élet ellen. „Az OGYÉI nem használhatja fel egy tudományos vitában eszközként, hogy feljelentést tesz, hátha a vitapartnereit elviszi a rendőrség. Ennek a gondolata is ijesztő, és úgy vélem, hogy már a lehetőségének a felvetése is példátlan támadás a magyar tudományos élet ellen” – írja Ferenci Tamás biostatisztikus a saját oldalán közzétett véleménycikkében. Ferenci arra reagált ezzel, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn bejelentette, hogy rémhírterjesztés miatt feljelentést tesz több újságcikk miatt, amelyek a favipiravir Covid-19 elleni hatásosságát kérdőjelezik meg.

Magyar Hang: Megpróbáltak elsüllyeszteni egy tanulmányt, amely a magyarországi járványkezelés elhibázottságára utal. Magyar kutatók írtak egy tanulmányt, amelyben hazai koronavírus-minták elemzése alapján arra jutottak, hogy a világjárvány első és második hulláma között nem azért volt olyan óriási különbség, mert maga a vírus addigra annyival fertőzőképesebbé vált volna, hanem a gyökeresen eltérő epidemiológiai környezet miatt – magyarul nem a víruson, hanem a kezelésén múlhatott, hogy a 2020. őszi második hullám sokkal súlyosabb volt itthon, mint az első. A lap szerint a tanulmány kéziratát először szabadon hozzáférhetővé tették a kutatók, később mégis visszavonták, és azóta sem érhető el nyilvánosan.

György István szerint olyan rendkívül sikeres volt a januári oltási akció, hogy azt februárban is folytatják. Februárban a központi oltóhelyeken csütörtökönként és péntekenként délután 2 órától 6-ig, szombatonként délelőtt 10-től délután 6-ig zajlik az akció, a helyszínekről a koronavirus.gov.hu oldalon lehet tájékozódni. A háziorvosoktól most nem kérik külön, hogy oltsanak hétvégén, ők csupán a rendelési idejükben fognak így tenni. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, azt mondta, csak abban a nyolc napban, amikor a háziorvosok is immunizáltak a központi oltóhelyekkel együtt, 560 ezer koronavírus elleni vakcinát adtak be az embereknek. Összesen több mint 720 ezerszer oltottak januárban és az akcióban minden héten sokkal többen kérték a vakcinát, mint a „normál”, időpontfoglalásos rendszerben. Emlékeztetett rá: a harmadik oltást a második után hat hónapon belül fel kell venni, hogy érvényes maradjon a védettségi igazolvány, amely február 15-től oltási igazolvánnyá változik.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kedden arról is tárgyalt Moszkvában, hogy Magyarországon vakcinagyár épül, ami még idén megnyílhat, és ahol a tervek szerint az orosz Szputnyik vakcinát is gyártják majd. Az orosz elnök azt mondta a Szputnyik Light-ról is folynak már a tárgyalások a két ország között. Azon dolgoznak, hogy technikailag hogyan tudják a Szputnyik-V-t Magyarországon gyártani. A magyar miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy Putyin együttműködésével 900 ezer magyar embert tudtak beoltani orosz vakcinával.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!