Rémhírterjesztés miatt feljelentést tett az OGYÉI, mert félrevezető cikkek jelentek meg a favipiravirről

2022. január 31. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Rémhírterjesztés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – közölte az intézet hétfőn az MTI-vel.

Az OGYÉI azért tett feljelentést, mert 2021 decembere és 2022 januárja között különböző online médiumokban félrevezető állítások jelentek meg a favipiravir hatóanyagú gyógyszerekről.

„A cikkekben közölt állítások a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatásosságát kérdőjelezik meg, melynek következtében a koronavírus járvány elleni védekezés eredményességét is akadályozhatják, és alkalmasak lehetnek arra, hogy a betegek bizalma a gyógyszerekben és a gyógyszer által kiváltott gyógyhatásban megrendüljön” – fogalmaztak a közleményben.

Az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalását is figyelembe véve a hatóság állaspontja szerint a megfelelő klinikai evidenciákon és irodalmi adatokon alapulva a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek alkalmasak arra, hogy a Covid-19 megbetegedésben „segítsék a vírus terjedésének megakadályozását, ezáltal lehetővé téve a betegség súlyosbodásának megakadályozását és elősegítve az betegek mihamarabbi gyógyulását”.

A favipiravirt eredetileg az influenza kezelésére fejlesztették ki Japánban. Azelőtt érdemes alkalmazni, amíg nem jelennek meg a súlyos tüdőelváltozások. A gyógyszer trükkje az, hogy a vírus önsokszorozó folyamatát gátolja meg, hamis építőanyagként belépve a folyamatba, elrontja a másolást, így kevesebb sejt tud megfertőződni. További részletek ebben a cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!