9422 új fertőzött, 66 beteg halt meg egy nap alatt

2022. február 1. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 9 422 (a hétvégi napi átlaghoz képest – 5 713)
  • Új tesztek száma: 18 191 (a hétvégi napi átlaghoz képest – 26 684)
  • Új halálos áldozatok száma: 66 (a hétvégi napi átlaghoz képest + 8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 4 218 (az előző napi adathoz képest + 315)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  169 (az előző napi adathoz képest + 19)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 364 167 (az előző napi adathoz képest + 1 055)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 103 465 (az előző napi adathoz képest + 1 766)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 688 593 (az előző napi adathoz képest + 4 874)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

A hétvégi napi átlaghoz képest hétfőn nagyon kevés tesztet végeztek el, azonban azoknak több mint a fele pozitív lett.

Elírták hétfő reggel a koronavírusos adatokat a kormányzati oldalon, délután viszont anélkül javították, hogy bárkinek szóltak volna. Hétfő reggel felcseréltek két számot a koronavirus.gov.hu-n, így hibás adatokat adtak meg a hétvégén regisztrált új fertőzöttekről. Reggel 45 407 új fertőzöttről számoltak be, délután viszont már átírták 45 074-re. Amint látható, valószínűleg csak felcseréltek két számot, és ebben az esetben ez a 333 fiktív fertőzött nem vezetett járványkezelési szempontból komoly problémához. A hiba és az elírás sem forgatta fel a járványkezelést, az viszont mindenképp említésre méltó, hogy az elütés miatt eltévesztett számokról nem adtak ki külön tájékoztatást, és az eredeti cikkben sem jelzik, hogy a reggel kiadott adatok hibásak voltak.

Rémhírterjesztés miatt feljelentést tett az OGYÉI, mert félrevezető cikkek jelentek meg a favipiravirről. Az OGYÉI azért tett feljelentést, mert 2021 decembere és 2022 januárja között különböző online médiumokban félrevezető állítások jelentek meg a favipiravir hatóanyagú gyógyszerekről. „A cikkekben közölt állítások a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatásosságát kérdőjelezik meg, melynek következtében a koronavírus járvány elleni védekezés eredményességét is akadályozhatják, és alkalmasak lehetnek arra, hogy a betegek bizalma a gyógyszerekben és a gyógyszer által kiváltott gyógyhatásban megrendüljön” – fogalmaztak a közleményben. A favipiravirt eredetileg az influenza kezelésére fejlesztették ki Japánban. Azelőtt érdemes alkalmazni, amíg nem jelennek meg a súlyos tüdőelváltozások. További részletek ebben a cikkünkben.

Mozgóurnát kérhetnek majd azok a szavazók, akik koronavírus miatt karanténban lesznek április 3-án. „A választás napján a mozgóurnával közlekedő szavazatszámlálók minden esetben az előre meghatározott járványvédelmi protokoll szerint járnak el. Egyszer használatos maszkot és védőkesztyűt viselnek, ilyen eszközt biztosítanak a választópolgár számára is, ügyelnek a kellő távolságtartásra, és a választópolgár otthonába lehetőség szerint nem mennek be. Ez nemcsak az SZSZB tagjai, hanem a koronavíruson kívüli okból mozgóurnát igénylő választópolgárok egészségének védelme miatt is fontos” – írta az NVI.

Orbán orra előtt virított a tábla, hogy kötelező a maszk, de ő simán anélkül kérte a sütit a cukrászdában. Vasárnap újabb jelölttámogató kampányvideókkal jelentkezett Orbán Viktor a Facebookon. A kormányfő ismét arról a napról posztolt, amikor Menczer Tamással járta a Budakeszi-Budaörs központú körzetet, ezúttal egy pátyi cukrászdát látogattak meg, maszk nélkül. A videóból úgy tűnt, mintha elvitelre kértek volna süteményeket, ezért joggal merült fel a kérdés, hogy miért nem volt rajtuk maszk. A Blikk megkereste a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant, hogy megtudják, miért nem viselt Orbán maszkot, és azt a választ kapták, hogy „mivel a miniszterelnök helyben fogyasztó vendég volt, rá nem vonatkozott a maszkviselési kötelezettség, csak a személyzetre”. A lap is megjegyzi, hogy ugyanakkor pusztán vásárláskor/belépéskor még nem számítottak fogyasztó vendégnek, tehát a fogyasztás előtt nagy valószínűséggel maszkot kellett volna húzniuk.

A kétéves gyerek ébresztette a covidos, füstöt nem érző szülőket, hogy ég a házuk Texasban. Egy kétéves kisfiú, Brandon Dahl megmentette a szülei életét Texas államban, Amerikában, amikor felébresztette őket, hogy ég a ház. Beszélni még nem nagyon tud, úgyhogy annyit mondott a szülőknek, hogy „Mama, forró”, miközben rángatta az anya lábát. A füstjelzők elromlottak, és nem jeleztek, a szülők pedig éppen koronavírusosak voltak, úgyhogy nem éreztek a levegőben semmi furcsát. Az összesen ötgyermekes, így hétfős család perceken belül elhagyta a házat, de az épületet nem tudták megmenteni, és porrá égett.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!