Hétvégi járványadatok: 176-an haltak meg, 45 047 új fertőzöttet találtak

2022. január 31. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel a harmadik hullám vége óta egyben közli a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat a koronavírusról tájékoztató honlap, így az alábbi felsorolásban szereplő számok a hétfőn publikált adatok napi átlagát tartalmazzák, amelyek így nem pontos, hanem átlagolt értékek.

A hivatalos tájékoztató oldal adata szerint a beoltottak száma 6 363 112, közülük 6 101 699-en már a második, 3 683 719-en pedig már a megerősítő harmadik oltását is beadatták. Az elmúlt három nap alatt összesen 45 047 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 553 405 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban meghalt 176 beteg, így az elhunytak száma 41 405 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 1 280 399 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 231 601 főre emelkedett. 3903 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 150-en vannak lélegeztetőgépen. Az omikron és a február 15-től életbe lépő oltási igazolvány miatt is érdemes kihasználni az oltási akciót, amelyben februárban is minden csütörtökön, pénteken, és szombaton folytatódik.

  • Új fertőzöttek számának napi átlaga: 15 135 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest -2734)
  • Új tesztek számának napi átlaga: 44 875 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest -3881)
  • Új halálos áldozatok számának napi átlaga: 58 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest -20)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 3903 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest plusz napi kb. 146)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  150 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest összesen +5)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 363 112 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest átlagosan napi kb +3878)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 101 699 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest átlagosan napi kb. +3971)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 683 719 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest átlagosan napi kb. +29 730)

Egy héttel ezelőtt, a megelőző hétvégén átlagosnak napi 13 309 új fertőzöttet regisztráltak, akkor 41-en haltak meg naponta. Kórházban 2921-en voltak, invazív lélegeztetésre 176-an szorultak.

Múlt héten volt a második évfordulója annak, hogy az első koronavírusos betegeket azonosították Olaszországban: ekkor egy kínai turista házaspárt szállítottak kórházba a betegség tüneteivel, később pedig gyógyultak távoztak a kórházból. A legelső olasz beteget majdnem egy hónappal később, február 20-án azonosították a lombardiai Codogno kórházában.

A vírus két évvel ezelőtti felbukkanása óta a világon több mint 5,6 millióan haltak meg koronavírus-fertőzöttként, a legtöbb fertőzöttet az Egyesült Államokban, Indiában és Brazíliában azonosították, írta hétfő reggeli friss hírében az MTI. Az, hogy kinél milyen következményekkel jár a betegség, hogy mitől függ, hogy valaki tünetmentesen átvészeli, míg más kórházba kerül, régóta kutatják a világ tudósai, egy friss kutatás szerint pedig most megtalálhatták a választ: francia tudósok a genetikai hajlammal magyarázzák a súlyos szövődményeket.

Szintén egy friss kutatás számolt be arról is, hogy a koronavírus-fertőzés átmenetileg csökkentheti a férfiak nemzőképességét. A tanulmány szerzői azért vágtak bele a kutatásba, mert nemzetközi tapasztalatok szerint a fogamzóképes korú nők egy része továbbra sem oltatja be magát a koronavírus ellen, mert tartanak a vakcina termékenységre gyakorolt, esetlegesen káros hatásaitól. A szerzők arra jutottak, hogy a nők termékenységét nem érinti, de a férfiak nemzőképességére néhány hónapig hatással lehet a fertőzés maga – a vakcina azonban nem.

900 millió forintos uniós keretből ingyenes vagy olcsó covid-teszteket igényelhetett volna Magyarország, de a kormány lemondta ezt – erről egy múlt szombati online sajtótájékoztatóján beszélt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. Felidézte, hogy az Európai Bizottság nyáron 100 millió eurós alapot hozott létre erre a célra, amelyből Magyarországnak a támogatás maximális összege, 2,37 millió euró, vagyis majd 900 millió forint járt volna. Ujhelyi az Európai Bizottságtól kapott tájékoztatást arról, hogy Magyarország nem igényelt semmit a keretből.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a Népszavát ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta, hogy „a projekt rendkívül szűk támogatási kört célzott meg, rendkívül szűk határidőre korlátozódva: kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését előirányozva az EU Digitális COVID igazolvány kiváltása és az azzal történő utazás elősegítése érdekében”.

Frissítés – 21:30:

A cikk eredeti változatában 45 407 új fertőzöttről írtunk, mert a koronavirus.gov.hu-n ezt az adatot adták ki. Délután azonban megváltoztatták, mert véletlenül felcserélhettek két számot, valójában 45 047 új fertőzöttet regisztráltak a hétvégén.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!