900 milliós uniós keretet mondott le a kormány, pedig ingyenes covid-teszteket igényelhetett volna belőle

2022. január 29. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

900 millió forintos uniós keretből ingyenes vagy olcsó covid-teszteket igényelhetett volna Magyarország, de a kormány lemondta ezt – mondta szombati online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. A politikus hozzátette: sok százezren vannak olyanok, akik nem rendelkeznek európai covid-igazolvánnyal, mert például keleti oltóanyagot kaptak, ezért költséges teszteket kell végeztetniük, ha munkavállalás, családlátogatás, tanulás vagy épp ingázás miatt határátlépésre kényszerülnek.

Felidézte, hogy az Európai Bizottság nyáron 100 millió eurós alapot hozott létre erre a célra, amelyből Magyarországnak a támogatás maximális összege, 2,37 millió euró, vagyis majd 900 millió forint járt volna.

„Miközben Magyarországon még hatósági áron is sokba kerül egy PCR-teszt, addig más országokban a védekezés sikere érdekében ezeket sok esetben ingyen vagy kedvezményesen biztosítják a lakosságnak. Miután október végén lejárt a program és a kormányoknak el kellett számolnia a lehívott összeg elköltésével, ezért közérdekű adatigényléssel fordultam a kormány majd minden szervéhez, hogy megtudjam miként használták fel ezt a lehetőséget, de szokás szerint semmilyen választ nem kaptam” – mondta Ujhelyi. A politikust hosszas egyeztetés után az Európai Bizottság illetékes főigazgatója levélben tájékoztatta arról, hogy a magyar kormány végül visszalépett és „egyetlen forintot sem igényelt ebből a lehívható keretből”.

Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón ezzel kapcsolatban csak annyit reagált: a 900 millió „nem nagy összeg”, de nincs információja a programról, ezért majd „utánanéz”.

Még január elején a Telex újságírója is érdeklődött a Miniszterelnökségnél, hogy megtudjuk, mekkora összeget igényelt az uniós alapból a kormány, hány kedvezményes vagy ingyenes covid-tesztet szereztek be és mennyit használtak el ezekből, de kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ.

A forrásról az Országos Kórházi Főigazgatóság azt válaszolta a Népszava kérdésére, hogy „a projekt rendkívül szűk támogatási kört célzott meg, rendkívül szűk határidőre korlátozódva: kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését előirányozva az EU Digitális COVID igazolvány kiváltása és az azzal történő utazás elősegítése érdekében”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!