Egy nemzetközi tanulmány szerint a koronavírus-fertőzés átmenetileg csökkentheti a férfiak nemzőképességét

2022. január 28. – 10:53

Egy nemzetközi tanulmány szerint a koronavírus-fertőzés átmenetileg csökkentheti a férfiak nemzőképességét
Forrás: AFP/ Kirill Braga

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb nemzetköz kutatás támasztatja alá, hogy semmilyen érzékelhető negatív változást nem okoz a termékenységben a Covid-19 vakcina felvétele – olvasható a Semmelweis weboldalán megjelent hírben. A kutatás ugyanakkor azt is alátámasztotta, hogy a koronavírus-fertőzés átmenetileg csökkentheti a férfiak nemzőképességét.

Január 18-án a Telexen is megjelent egy cikk arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség közleményt adott ki arról, hogy koronavírus elleni mRNS-vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő csecsemőknél, az oltóanyagok biztonsággal alkalmazhatók terhesség alatt vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőknél is. Akkor a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája volt engedélyezett, a többi engedélyezett koronavírus elleni oltóanyag vizsgálata folyamatban van – írták a január 18-ai közleményben.

Január 20-án jelent meg az American Journal of Epidemiology nemzetközi tanulmány, amelyről a Semmelweis Egyetem honlapja is beszámol. A tanulmány szerzői azért vágtak bele a kutatásba, mert nemzetközi tapasztalatok szerint a fogamzóképes korú nők egy része továbbra sem oltatja be magát a koronavírus ellen, mert tartanak a vakcina termékenységre gyakorolt, esetlegesen káros hatásaitól. A kutatás azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a koronavírus elleni oltás, illetve maga a koronavírus fertőzés a spontán teherbeeséssel próbálkozó pároknál. A kutatás 2020 decemberétől 2021 novemberéig tartott, 2126 amerikai, illetve kanadai nő részvételével.

A kutatásból kiderül, hogy a koronavírus elleni védőoltás felvétele egyik partner esetében sem okoz érzékelhető változást a termékenységben, vagyis a koronavírus elleni oltás nem rontja a fogamzás esélyeit. Nőknél a covid fertőzés sem rontotta érdemben a termékenységet, a férfiaknál azonban átmeneti csökkenés jelentkezett, amely a vizsgálat szerint maximum pár hónapig tart.

dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója és Dr. Bánhidy Ferenc igazgatóhelyettes, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese azt is hangsúlyozta, hogy: 'A hazai és nemzetközi irányelvek eddig is egyértelműen javasolták az oltás beadatását a várandósságot tervezőknek, és a gyakorlatban is eszerint jártunk el eddig is.’ dr. Bánhidy Ferenc arról is beszélt, hogy itthon a harmadik és második trimeszterben javasolják a vírus elleni oltást, ekkor az emlékeztető oltásnak sincs akadálya az mRNS alapú vakcinákkal. Az első trimeszterben általánosságban minden gyógyszeres terápiát kerülnek, így az oltást is, de például az USA-ban ekkor is ajánlják a COVID-19 vakcinát.

Dr. Ács Nándor a vizsgálat fontos megállapításának tartja, hogy míg az oltás nem érinti károsan a termékenységet egyik nem esetében sem, az átvészelt Covid-19 betegségnek kifejezetten káros hatása van a férfiak nemzőképességére. Ezt a gyakorlatban a hazai andrológusok is észlelték már – tette hozzá az igazgató. Dr. Ács Nándor annak a fontosságára is rávilágított, hogy az édesanya beoltása a magzatnak is védettséget tud biztosítani, mivel az anyai szervezetben megjelenő antitestek kimutathatók a köldökzsinórból és méhlepényből is, így átjutnak a magzatba is.

Dr. Bánhidy Ferenc arra is kitért, hogy a mesterséges megtermékenyítés előtt állóknak is kifejezetten javasolt a védőoltás. Ma már az összegyűlt tapasztalatok szerint nem szükséges szünetet tartani a oltás és lombikbébi kezelés elindítás között, mivel a védőoltás semmilyen hatással nincs a várandósságra. Az oltás kérdése azért is kiemelten fontos, mert a terhes nők esetében súlyosabb szövődményeket okozhat a Covid-19 fertőzés, vagy nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szövődmények a nemzetközi és a saját klinika tapasztalatok szerint is. Dr. Bánhidy Ferenc szerint a legveszélyesebb ebből a szempontból a delta variáns, ami képes lerontani az édesanya tüdőkapacitását, és képes megtámadni a méhlepény szöveteit is, ami a magzat halálához vezethet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!