Európai Gyógyszerügynökség: Pfizerrel és Modernával terhesség alatt is nyugodtan lehet oltatni

2022. január 18. – 19:09

Másolás

Vágólapra másolva


A koronavírus elleni mRNS-vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő csecsemőknél, az oltóanyagok biztonsággal alkalmazhatók terhesség alatt vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőknél is – írja az MTI az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) keddi közleménye alapján. A jelenleg engedélyezettek közül mRNS-alapú a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája.

Az mRNS-alapú vakcinával oltott több mint 65 ezer, terhessége különböző szakaszában lévő nő bevonásával végzett vizsgálatok egyike sem találta jelét annak, hogy a terhesség alatt több szövődmény alakult volna ki, vagy hogy megnövekedett volna a vetélések és a koraszülések kockázata. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az mRNS-vakcinák egyike sem gyakorol káros hatást a születendő csecsemőkre sem az oltást követően.

Az oltás után leggyakrabban előforduló mellékhatások is ugyanazok a várandósoknál, mint másoknál. Ezek közé tartozik az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom és duzzanat, a fáradtság, a fejfájás és a bőrpír megjelenése, az esetleges izomfájdalom és a hidegrázás. A hatások általában enyhék vagy mérsékeltek, és az oltást követő néhány napon belül javulnak.

A gyógyszerügynökség azt is megjegyezte, hogy ezek a vakcinák nemcsak ugyanolyan biztonságosak a várandósoknál, mint a nem várandósoknál, de ugyanolyan hatékonyan is csökkentik náluk a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a terhesség alatt beadott mRNS-vakcinák előnyei felülmúlják a kockázataikat. A várandós vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőket ezért az uniós ügynökség arra ösztönzi, hogy a nemzeti ajánlásoknak megfelelően adassák be a védőoltást.

Az egyéb engedélyezett, koronavírus elleni oltóanyagok vizsgálata folyamatban van, eredményéről az EMA beszámol, amint azok elérhetővé válnak – közölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!