Mozgóurnát kérhetnek majd azok a szavazók, akik koronavírus miatt karanténban lesznek április 3-án

2022. január 31. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

2022. április 3-án lesz az országgyűlési választás, és így a koronavírus-járvány második évében joggal merülhet fel a kérdés, hogyan fognak szavazni azok, akik éppen akkor kerülnek karanténba a koronavírus miatt.

A Hvg.hu megkérdezte a Nemzeti Választási Irodát, akik azt a választ adták, a választási eljárási törvény vonatkozó rendelkezése szerint mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthatja be. Ami azt jelenti, hogy „a karanténban lévő választópolgárok is igényelhetnek mozgóurnát.”

„A választás napján a mozgóurnával közlekedő szavazatszámlálók minden esetben az előre meghatározott járványvédelmi protokoll szerint járnak el. Egyszer használatos maszkot és védőkesztyűt viselnek, ilyen eszközt biztosítanak a választópolgár számára is, ügyelnek a kellő távolságtartásra, és a választópolgár otthonába lehetőség szerint nem mennek be. Ez nemcsak az SZSZB tagjai, hanem a koronavíruson kívüli okból mozgóurnát igénylő választópolgárok egészségének védelme miatt is fontos” – írta a lapnak az NVI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!