Ferenci Tamás: A gyógyszerhatóság példátlan támadást intézett a magyar tudományos élet ellen

Legfontosabb

2022. február 1. – 21:30

Másolás

Vágólapra másolva

„Az OGYÉI nem használhatja fel egy tudományos vitában eszközként, hogy feljelentést tesz, hátha a vitapartnereit elviszi a rendőrség. Ennek a gondolata is ijesztő, és úgy vélem, hogy már a lehetőségének a felvetése is példátlan támadás a magyar tudományos élet ellen”

– írja Ferenci Tamás biostatisztikus a saját oldalán közzétett véleménycikkében.

Ferenci arra reagált ezzel, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn bejelentette, hogy rémhírterjesztés miatt feljelentést tesz több újságcikk miatt, amelyek a favipiravir Covid-19 elleni hatásosságát kérdőjelezik meg. Az OGYÉI szerint ugyanis ezek a cikkek akadályozhatják a járvány elleni védekezés sikerét, mert megrendíthetik a bizalmat a gyógyszerekben. Bár azt nem írták le, hogy mely cikkekre gondolnak, a járványügyi híreket követve nem nehéz kitalálni, hogy a 24.hu és a Qubit vonatkozó írásairól van szó.

„Itt nem az történt, hogy az ATudosokAltalEltitkoltIgazsagokNyomaban!!!! blogon leírták, hogy kiszivárgott dokumentumok szerint mindenki másnapra meghal, aki favipiravirt vesz be. Az említett cikkekben tanszékvezető egyetemi tanárok, orvosprofesszorok, évtizedes gyakorlatú gyógyszerészek nyilatkoztak. A tudomány aktuális állásának megfelelően” – írja Ferenci.

Felidézi, hogy bár a kezdeti eredmények valóban biztatóak voltak a favipiravirral kapcsolatban, mára túlsúlyban vannak azok az eredmények, amelyek nem találtak számottevő pozitív hatást a covidos betegeknél, némelyik olyat, amelyik pedig talált ilyet, azóta hamisítás gyanúja miatt visszavonták. Fel is sorolja a legfrissebb nemzetközi metaanalíziseket, azaz a korábbi, témába vágó kutatásokat áttekintő, az eredményeiket összegző tanulmányokat, amelyek nagy része arra jutott, hogy semmilyen vagy csak elenyésző javulás várható a favipiravirtól. Hazai vizsgálatból egyetlen egy készült, az sem tudott érdemi hatást megállapítani. A favipiravirt eredetileg Japánban fejlesztették ki, de néhány hete ott is leállították a vizsgálatát. Ezek után nem csoda, hogy a szer sem az amerikai, a brit vagy a német kezelési irányelvekben, sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában nem szerepel. Az ausztrálban szerepel, de mint olyan szer, amelynek a használatát nem javasolják klinikai vizsgálatokon kívül.

Mindez azonban Ferenci Tamás szerint csak a kisebbik probléma. „A jóval nagyobb probléma, hogy az OGYÉI az általa el nem fogadott álláspontot nem tudományos értelemben vitatja […], hanem a rendőrségen büntetőfeljelentést tesz.” Hangsúlyozza, hogy mindez teljesen független attól, hogy kinek van igaza a konkrét kérdésben, mert ha történetesen az OGYÉI-nek lenne, ezt az eljárást akkor is elfogadhatatlannak tartaná. „Az OGYÉI meg sem próbál vitatkozni, egyetlen tudományos cikket nem citál, egyetlen kutatásra nem hivatkozik – hanem büntetőfeljelentést tesz. […] Ha tudományos vita van is arról, hogy a gyógyszer hatásos-e, azt nem lehet egy rendőrségi eljárás közepette kezelni. […]” – írja.

„Ennek már az említése is alkalmas a »dermesztő hatás« elérésére, ahogy az angol mondja, tehát, hogy kutatók ne merjék elmondani a szakmai véleményüket, attól való félelmükben, hogy azért esetleg büntetőeljárás indulhat. Ebből fakadóan ennek a jelentősége szerintem messze túlmutat a favipiravir hatásosságán.”

„A valódi kutatók véleményének az elnyomása ugyanis olyan vákuumot teremt, amit mindenekelőtt az áltudomány fog feltölteni. És az viszont tényleg »akadályozhatja a koronavírus járvány elleni védekezés eredményességét«, és »alkalmas lehet arra, hogy a betegek bizalma a gyógyszerekben és a gyógyszer által kiváltott gyógyhatásban megrendüljön«”.

Ferenci szerint bármennyire is apróságnak tűnik a konkrét ügy, azaz a favipiravir hatásosságának a kérdése, „a magyar egyetemeknek, kutatóintézeteknek, a tudományos akadémiának nagyon egyértelműen és nagyon határozottan ki kellene állniuk ezen a ponton a tudományos véleménynyilvánítás szabadsága mellett […], különben senki sem tudhatja, hogy mi lesz a következő lépés. Csak azt, hogy annak mi lesz az áldozata: a magyar tudomány és a magyar emberek egészsége.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!