8921 új fertőzöttet találtak, 73 beteg halt meg egy nap alatt

2022. január 14. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 8921 (az előző napi adatokhoz képest -295)
  • Új mintavételek száma: 30 337 (az előző napi adatokhoz képest -1211)
  • Új halálos áldozatok száma: 73 (az előző napi adatokhoz képest -8)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 2611 (az előző napi adatokhoz képest -36)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 243 (az előző napi adatokhoz képest -6)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 304 323 (az előző napi adatokhoz képest +4733)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 050 416 (az előző napi adatokhoz képest +4523)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 321 659 (az előző napi adatokhoz képest +15 289)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon. A tegnapihoz és a maihoz hasonló adatokat legutóbb a járvány negyedik hulláma alatt közöltek: 2021. november 11-én haladta meg a 8400-at az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma, akkor 8434 új esetet jelentett a koronavírusról tájékoztató oldal.

Az operatív törzs és a kormány is támogatja a negyedik oltást – mondta szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. Hozzátette, hogy Pfizerből több mint kétmillió, Modernából több mint hétszázezer van Magyarországon. A miniszterelnök szerint a vakcina az aduász a delta és az omikron variáns ellen is, de azt kérte, senki ne érezze, hogy túl vagyunk a nehezén, mert az omikron gyengébbnek tűnik.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón számolt be a legfrissebb járványügyi intézkedésekről, amelyek a következők:

  • A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul.
  • Csak az minősül oltottnak, aki három oltást kapott, vagy a második oltását hat hónapon belül kapta meg.
  • A felnőtteknél hét napra rövidül a karanténkötelezettségi időszak, de öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni belőle.
  • Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség öt napra csökken, de csak azoknál áll fenn ez a kötelezettség, akik oltatlanok.
  • Orvossal való konzultációt követően lehetővé válik a negyedik oltás felvétele, de a héten megjelenik a rendelet a negyedik oltásról.

A hivatalos statisztikák szerint ugyan csökken a kórházban ápoltak száma, de most is kerülnek kórházba emberek a Covid–19 miatt, csak több gyógyultat bocsátanak el, mint ahányan érkeznek. Hiába enyhébbek azonban az omikron tünetei, ha nagyon sokan fertőződnek meg, statisztikailag újra többen kerülhetnek kórházba, ami ismét próbára teheti az egészségügyi ellátórendszert.

„A betegek nagy része oltott, de az oltatlanoknál súlyos állapotokkal találkozunk, az oltatlanság nagy rizikótényező. Azok a fiatalok, akik kórházba kerülnek, szinte mind oltatlanok” – mondta egy Covid-osztály orvosa a Telexnek.

Bevezetik a negyedik oltást a veszélyeztetett csoportoknak Spanyolországban, összesen közel 120  ezer ember, köztük a daganatos betegek, HIV-fertőzöttek és szervátültetésen átesettek kérhetik. Mostantól minden 18 év feletti kérheti a harmadik dózist, eddig ugyanis csak 40 évnél idősebbeknek volt erre lehetőségük.

A Pfizer vezérigazgatója szerint két adag oltás csak nagyon korlátozottan véd az omikron ellen, az AstraZeneca pedig azt közölte, hogy a harmadik oltásuk hatékony lehet az omikron ellen.

Az amerikai kormány egymilliárd darab koronavírus-gyorstesztet és N95-ös típusú maszkokat oszt szét ingyenesen – jelentette be Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban. Az elnök szerint mindenki frusztrált az új évben a fertőzések számának emelkedése miatt. Biden az oltatlanok világjárványának nevezte a kialakult helyzetet. Ugyanakkor az amerikai legfelsőbb bíróság csütörtökön megakadályozta Joe Biden oltási rendeletének hatályba lépését, amely előírta volna, hogy a nagyvállalatok dolgozóit be kell oltani a koronavírus ellen.

Arról, hogy miért terjed ilyen gyorsan az omikron variáns, és milyen tünetekkel jár, ebben a Gyorstalpalóban írtunk részletesen.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!