9216 új fertőzöttet találtak, 81 beteg halt meg egy nap alatt

2022. január 13. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 9216 (az előző napi adatokhoz képest +1333)
  • Új mintavételek száma: 31 548 (az előző napi adatokhoz képest +13 249)
  • Új halálos áldozatok száma: 81 (az előző napi adatokhoz képest +14)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 2647 (az előző napi adatokhoz képest -111)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 249 (az előző napi adatokhoz képest -17)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 299 590 (az előző napi adatokhoz képest +2489)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 045 893 (az előző napi adatokhoz képest +5953)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 306 370 (az előző napi adatokhoz képest + 6801)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon. Legutóbb a járvány negyedik hulláma alatt, 2021. november 29-én haladta meg a 9200-at az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma, akkor 9277 új esetet jelentett a koronavírusról tájékoztató oldal. Ennél magasabb, tizenegyezer fölötti számot december 1-jén regisztráltak utoljára.

A kormány továbbra is az oltást tartja a legfontosabb eszköznek a járványügyi védekezésben, ezért idén másodszor kezdődnek oltási akciónapok: csütörtökön, pénteken és szombaton a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben előzetes időpontfoglalás nélkül kérhetik a koronavírus elleni oltást a 12 év felettiek.

Ahogyan arról korábban is írtunk, a pozitív esetek 90 százalékánál az omikront azonosítják. „Napi 1000-2000 közötti mintát vizsgálunk, és már 25% a pozitív tesztek aránya, ami csak a harmadik hullámban volt eddig nálunk” – írta korábban a Telex kérdésére a legnagyobb hazai magánlabor.

Január végén lesz két éve, hogy felállt a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs, amely a járványügyi intézkedéseket hozza. A testület döntéseiről és azok hátteréről mégis csak annyi tudható, amit maga a testület vagy a kormány közölni akar tájékoztatókon vagy a koronavirus.gov.hu oldalon, és ez így is marad legalább 2030-ig.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint át kellene állni a koronavírus elleni évenkénti oltásra, mert a négyhavonta megismételt oltások gyengíthetik az immunrendszert és kifáraszthatják az embereket. Ehelyett szerintük az országoknak több időt kellene hagyniuk az egyes adagok között, és inkább évente, ősszel-télen kellene azt beadni, mint az influenzaoltásokat.

Egyre több jel mutat arra, hogy az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában az omikron variáns okozta hullám eléri a csúcsát, de a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy még sok bizonytalanság van azzal kapcsolatban, hogyan alakulhat a világjárvány következő szakasza. A járvány enyhülése nem mindenhol történik egy időben vagy azonos ütemben, így a kórházak túlterheltsége még a lecsengés idején is hetekig vagy hónapokig eltarthat.

Arról, hogy miért terjed ilyen gyorsan az omikron variáns, és milyen tünetekkel jár, ebben a Gyorstalpalóban írtunk részletesen.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!