Olyan tempóban terjed az omikron, hogy az USA-ban és a briteknél már nem lesz kit megfertőznie

2022. január 12. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

A tudósok egyre több jelét látják annak, hogy Nagy-Britanniában az omikron variáns okozta hullám eléri a csúcsát, de nemcsak ott, hanem hamarosan az Egyesült Államokban is elkezd csökkenni az új fertőzöttek száma – írja a AP. Ennek oka az omikron gyors terjedése, ez a variáns olyan vadul fertőzőnek bizonyult, hogy máris kifogyhat a fertőzhető emberekből, alig másfél hónappal azután, hogy először észlelték Dél-Afrikában.

Amilyen gyorsan felgyorsult, olyan gyorsan le is fog csillapodni – felelte az AP kérdésére Ali Mokdad, a seattle-i Washington Egyetem professzora, aki az egyetem saját kutatási eredményeiről is beszélt. Ezek alapján a napi esetszámok az Egyesült Államokban január 19-ig elérik az 1,2 milliót, de utána hirtelen lassulni fog a terjedés. Mokdad szerint „aki meg tud fertőződni, az addig meg is fog”.

Nagyjából hasonló kilátásokról számolt be Lauren Ancel Meyers, a Texasi Egyetem Covid-központjának igazgatója, aki szerint a regisztrált megfertőződések száma eléri a csúcsot a héten. Ugyanakkor hozzátette, hogy még „rengeteg ember” fertőződik meg aközben is, hogy „lefelé haladunk a lejtőn”.

Ugyanakkor a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy még sok bizonytalanság van azzal kapcsolatban, hogyan alakulhat a világjárvány következő szakasza. A járvány enyhülése nem mindenhol történik egy időben vagy azonos ütemben, így a kórházak túlterheltsége még a lecsengés idején is hetekig vagy hónapokig eltarthat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!