Az EMA szerint hosszú távon nem tarthatók a négyhavi oltások, inkább az évesre kéne átállni

2022. január 12. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint át kellene állni a koronavírus elleni évenkénti oltásra, mert a gyakori emlékeztető oltások negatív hatással lehetnek az immunválaszra*, és hosszú távon nem is nagyon megvalósíthatók, írja a Bloomberg.

Az EMA szerint a négyhavonta megismételt oltások az embereket is kifáraszthatják. Ehelyett szerintük az országoknak több időt kellene hagyniuk az egyes adagok között, és inkább évente, ősszel-télen kellene azt beadni, mint az influenzaoltásokat.

Közben az egyes országok már fontolgatják a negyedik oltást, Izrael a világon elsőként már el is kezdte beoltani negyedszerre a hatvan év felettieket. Nagy-Britannia viszont pár napja azt mondta, egyelőre nincs szükség negyedik oltásra, mert a harmadik kellő védelmet ad. Magyarországon az operatív törzs kedden azt mondta, vizsgálják, kell-e negyedik oltás, és hamarosan döntenek is. A Neumann Labs magánlaboratórium úgy tapasztalja, hogy az általuk vizsgált napi 1000–2000 minta 25 százaléka pozitív, a pozitív esetek 90 százalékánál pedig az omikron variánst tudják kimutatni.

A WHO közben szintén azt állítja, hogy az ismétlő oltások nem járható és nem fenntartható út a védekezéshez, szerintük inkább hatékony vakcinákat kellene gyártani a különféle variánsok ellen, és alapvetően arra, hogy az ember ne fertőződjön meg, írja a Guardian.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vakcinák fejlesztőinek arra kellene törekedniük, hogy olyan vakcinákat hozzanak létre, amik „széles körű, erős és tartós immunválaszt váltanak ki, hogy csökkentsék az egymást követő emlékeztető adagok szükségességét”. Azt is mondták, a vírus fejlődésével és az új vakcinák megjelenéséig „a koronavírus elleni jelenlegi vakcinák összetételét frissíteni kell”.

A WHO szerint a követkető hat-nyolc hétben az európai lakosság több mint fele várhatóan megfertőződik az omikron variánssal. Az omikronról, gyors terjedéséről, az oltások hatékonyságáról itt írtunk bővebben.

(* A Bloomberg egy korábbi verzióban azt írta, a gyakran ismétlődő oltások az immunrendszerre lehetnek negatív hatással. Később immunválaszra frissítették a cikket, így mi is.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!