Bevezetik a negyedik oltást a veszélyeztetett csoportoknak Spanyolországban

2022. január 13. – 23:06

Másolás

Vágólapra másolva

Bevezetik a negyedik oltást a veszélyeztetetteknek Spanyolországban – írja az El País. A negyedik adagot a különösen veszélyeztetett csoportok, mint a rákos betegek, HIV-fertőzöttek és szervátültetésen átesettek kérhetik, összesen közel 120  ezer ember.

A spanyol egészségügyi miniszter és az országon belüli autonóm közösségek vezetői arról is döntöttek, hogy a harmadik dózist mostantól minden 18 év felettinek elérhetővé teszik, eddig ugyanis csak 40 évnél idősebbek kérhették. Az ismétlő oltásokat az eddigi hat helyett most már az előző után öt hónappal lehet legkorábban igényelni.

A harmadik oltás korhatárának levitele 40-ről 18 évre 12 millió embert érint, közülük eddig csak az egészségügyben dolgozók kaptak emlékeztető adagot. Ebben a korosztályban van egyébként a legnagyobb ellenállás az oltással szemben, minden ötödik húszas vagy harmincas éveiben járó oltatlan még. A negyvenesek közül 88 százalék oltatta be magát, a 12–19 évesek közül pedig 87 százalék.

Bár a 60 év felettiek 85 százaléka megkapta már az emlékeztető dózist, Spanyolország a nyugat-európai összehasonlításban rosszul áll a harmadik oltások terén. Franciaországban és Németországban ugyanis már novemberben elkezdték az egész társadalmat beoltani az emlékeztető adaggal, míg Spanyolország mostanáig várt ezzel a lépéssel.

A spanyol kormány másik döntése, hogy 2,94 euróban (körülbelül 1040 Ft) maximálják az antigéntesztek gyógyszertári árát, ami eddig 5-10 euró között mozgott. A tesztek iránti érdeklődést mutatja, hogy a karácsonyt megelőző két hétben 11,2 milliót adtak el belőlük Spanyolországban. Az omikron variáns terjedése miatt viszont csak csütörtökön 159 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma az országban.

Közben Nagy-Britanniában már visszaesni látszik a fertőzés üteme, csütörtökön 109 ezer új pozitív esetet regisztráltak, ami a legkisebb érték december 27. óta. Ennek megfelelően jelentette be Sajid Javid brit egészségügyi miniszter csütörtökön, hogy Angliában korábbi hétről öt napra csökkentik a fertőzöttek karanténkötelezettségét. Azaz, ha a fertőzöttek az ötödik és a hatodik napon is negatívat tesztelnek, a hatodikon elhagyhatják a karanténjukat.

A döntésre sokak szerint azért volt szükség, mert a az omikron miatt egyre többen esnek ki a munkahelyükről, és ez sok szektorban akadályozza a termelést és az alapellátások biztosítását. Angliával szemben Wales nem szeretné csökkenteni a kötelező karantén idejét, Észak-Írország pedig még gondolkodik a megvalósításon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!