Hétvégi adatok: 366-an haltak meg, 10 105 új fertőzöttet találtak

2021. december 20. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az összesített hétvégi adatok szerint az elmúlt három napban összesen 10 105 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt 366 beteg, így az elhunytak száma 37 896 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma csökkent, 141 871 főre – írják a koronavírusról tájékoztató honlapon.

Mivel a harmadik hullám lecsengése óta egyben közli a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat a koronavírusról tájékoztató honlap, így az alábbi felsorolásban szereplő számok a hétfőn publikált adatok napi átlagát tartalmazzák, amelyek így nem pontos, hanem átlagolt értékek.

  • Új fertőzöttek számának napi átlaga: kb. 3368 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest –1609)
  • Új tesztek számának napi átlaga: 22 185 (a múlt pénteki adathoz képest –5915)
  • Új halálos áldozatok számának napi átlaga: 122 (a múlt pénteki adatokhoz képest –32)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 5537 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi –319)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 503 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. –16)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 226 399 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +5990)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 937 305 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +4674)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 104 194 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi + 12 948)

Egy héttel ezelőtt átlagosan napi 5339 fertőzöttről, napi 152 elhunytról írtunk, és 6531-en voltak kórházban, közülük 565-en gépi lélegeztetésre is szorultak. A lélegeztetett betegek adatközlésén a közelmúltban változtattak, azóta már a noninvazív lélegeztetésre szoruló betegek számát már nem teszik közzé.

Müller Cecília országos tisztifőorvos egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent az omikron variáns, a vírusváltozatot két hazai mintában mutatták ki. A mutáció egy házaspárt fertőzött meg, amelynek tagjai nem tettek külföldi látogatást, ez pedig azt jelenti, hogy a betegséget Magyarországon kapták el más fertőzöttől.

A WHO legfrissebb megállapításai szerint a koronavírus omikron variánsa jelentősen gyorsabban terjed, mint az eddig domináns delta. Maga a gyorsabb terjedés már eddig is nyilvánvaló volt az érintett országok járványügyi adataiból. A WHO most számszerűsítette is a dolgot: az omikron duplázódási ideje 1,5–3 nap. A duplázódási idő azt mutatja meg, hogy hány nap alatt nő kétszeresére egy adott időszakban a fertőzések száma. Ebben természetesen időszakonként és országonként is vannak eltérések, de ez a 3 nap alatti átlag nagyon gyorsnak számít. Jó hír lehet ugyanakkor, hogy az omikron az eddigi eredmények szerint kevésbé lehet veszélyes a tüdőre, mint korábbi társai.

Az omikron terjedési sebességét jól mutatja, hogy máris dominánssá vált Angliában. Terjedését számos országban próbálják blokkolni korlátozásokkal, emiatt Hollandia például január közepéig bezárt, a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó boltok január közepéig zárva tartanak. A szupermarketek, pékségek, drogériák, gyógyszertárak, bankok a következő hetekben is nyitva maradhatnak, míg az éttermekben elvitelre lehet ételt rendelni.

Hasonló okból döntött Ausztria a beutazási feltételek szigorítása mellett: a korlátozások értelmében hétfőtől az úgynevezett 2G-szabály alapján csakis a védőoltással rendelkezők vagy a fertőzésen igazoltan átesettek (geimpft, genesen) utazhatnak be Ausztriába, ők is csak akkor, ha fel tudnak mutatni egy friss, negatív PCR-tesztet vagy a harmadik oltást igazoló iratot, máskülönben karanténba kell vonulniuk. A karantént egyébként egy a beutazást követően elvégzett negatív PCR-teszttel ki lehet váltani.

A 2G-szabály alól kivételt képeznek a várandós nők, a 12 évesnél fiatalabb gyerekek és az olyan emberek, akik egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat, utóbbi esetben orvosi igazolás szükséges. Az iskolás korú gyerekekre különleges szabályok vonatkoznak, esetükben elegendő a rendszeres tesztelési igazolás. Az ingázókra továbbra is az enyhébb, 3G-szabály van érvényben.

Magyarországon közben érdemi korlátozás nem történik. Szijjártó Péter külügyminiszter múlt hét pénteken arról beszélt egy győri eseményen, hogy a vakcináknak és a gyors oltási programnak köszönhetően Magyarország már érdemi korlátozások nélkül is át tudja vészelni a járvány újabb hullámait. „Ma már inkább a futball-Európa-bajnokság telt házas mérkőzései vagy a nyári fesztiválok eufóriája maradt, és minden, ami előtte volt a közösségek szempontjából, az csak rossz emlék” – idézett tőle az MTI.

Emlékeztetőül: hétnapos átlag alapján Magyarország a második az EU-ban a lakosságarányos halálozás tekintetében, többen csak Szlovákiában haltak meg. Arról, hogy hogyan is állhat a valódi védettség, itt írtunk bővebben.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!