154 beteg meghalt, 4977 új fertőzöttet találtak egy nap alatt

2021. december 17. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 4977 (az előző napi adatokhoz képest -321)
  • Új halálos áldozatok száma: 154 (az előző napi adathoz képest +10)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 5856 (az előző napi adathoz képest -253)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 519 (az előző napi adathoz képest -23)
  • Új mintavételek száma: 28 100 (az előző napi adathoz képest -1652)
  • Az első dózissal beoltottak száma: 6 208 430 (az előző napi adathoz képest +8390)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 923 284 (az előző napi adathoz képest +8681)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 065 350 (az előző napi adathoz képest +21 400)

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

A napi tájékoztatók még mindig az egyszer oltottak számát emelik ki, de mára világos, hogy az idővel csökkenő vakcinahatékonyság miatt már a kétszer oltottak jelentős része, 2,5 millió ember sem megfelelően védett a koronavírus-fertőzés ellen. Bár a súlyos betegség ellen jobb a helyzet, az omikron variáns miatt még inkább felértékelődött a harmadik oltás szerepe. Megmutatjuk, reálisan milyen a magyar átoltottsági helyzet.

Lassan három hete, november 29. óta Magyarország vezeti az EU-ban a lakosságarányos halálozást, a hétnapos átlag alapján:

Jelenleg 50-60 gyerek fekszik kórházban koronavírussal az országos tisztifőorvos csütörtöki bejelentése szerint, Müller Cecília azzal kapcsolatban beszélt erről a szintén ritkán közölt adatról, hogy szerdán megkezdődött az 5–11 éves gyerekek oltása.

Újabb két mintában valószínűsíti az omikron variáns jelenlétét a Neumann Labs, a diagnosztikai labor igazgatója az RTL-nek azt mondta, az eredmény megerősítésére várni kell, mert majdnem az egész vírust szekvenálni kell ahhoz, hogy az új variánst ki lehessen mutatni.

Az omikron variáns szupersebességgel terjed a világban, az Egyesült Államokban például egy hét alatt a hétszeresére növekedett az omikronfertőzöttek száma, Nagy-Britannia szerint pedig egy háztartásban az egyik emberről a másikra háromszor nagyobb eséllyel terjed át, mint a delta variáns. Ennek egy friss kutatás szerint az az oka, hogy az omikron körülbelül hetvenszer gyorsabban szaporodik az emberi légúti szövetekben, mint a delta.

Főként az oltatlanok miatt túlterheltek az uniós tagállamok egészségügyi rendszerei – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke a csütörtöki EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatón. Von der Leyen közölte: az uniós tagállamok 180 millió extra adag módosított vakcina megrendelését kezdeményezték a BioNTech–Pfizer cégtől az omikron variáns elleni küzdelem érdekében. Hozzátette, hogy a vállalatnak száz napja van arra, hogy a megrendelést követően leszállítsák az oltóanyagokat.

Közben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) zöld utat adott a Pfizer által kifejlesztett, koronavírus elleni tabletta vészhelyzeti használatára az Európai Unió tagországaiban.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!