144 beteg meghalt, 5298 új fertőzöttet találtak egy nap alatt

2021. december 16. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 5298 (az előző napi adatokhoz képest -208)
  • Új halálos áldozatok száma: 144 (az előző napi adathoz képest -9)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 6109 (az előző napi adathoz képest -228)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 542 (az előző napi adathoz képest +2)
  • Új mintavételek száma: 29 752 (az előző napi adathoz képest +8690)
  • Az első dózissal beoltottak száma: 6 200 040 (az előző napi adathoz képest +5819)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 914 603 (az előző napi adathoz képest +7902)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 043 950 (az előző napi adathoz képest +15 801)

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

Milyen ötödik hullámot okoz az omikron? Dél-Afrikában már látják, Nagy-Britanniában készülnek. A Dél-Afrikában uralkodóvá vált omikron variáns egy hónap alatt olyan magas fertőzöttszámokat produkált, ami a korábbi járványhullámokban kétszer ennyi idő alatt következett csak be. Bár sok a fertőzött, és emiatt sokan is vannak kórházban, az elhunytak száma nem emelkedik látványosan. Nagy-Britanniában már most kétnaponta duplázódnak a számok, és az év végére válhat dominánssá az új változat. Hivatalosan Magyarországon is megjelent a koronavírus új, omikron nevű variánsa. Kezdődik a versenyfutás az idővel, fel kell pörgetni a harmadik oltásokat.

38 ezer 5–11 év közötti gyereket regisztráltak koronavírus elleni védőoltásra. A regisztráltak közül 16 ezren már időpontot is foglaltak. Nagyon fontos, hogy minél több gyereknek adassák be az oltást, hiszen a gyerekek ugyan viszonylag könnyebb tünetekkel vészelik át a vírus okozta megbetegedést, de a fertőzőképesség ennél a korcsoportnál is jelen van, mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője szerdán. A gyerek oltása már megkezdődött, az első körben 69 ezer adagot fognak beadni az ország 77 kórházában kialakított oltópontokon, illetve a gyermekháziorvosi és a vegyes praxisú rendelőkben.

Csütörtöktől három napon át újra előzetes időpontfoglalás nélkül kérhetik az első, második vagy harmadik oltást a 18 év felettiek. Az oltási akcióban 101 kórházi oltópont vesz részt, ide csütörtökön és pénteken 14–18 óra között, szombaton 10–18 óra között lehet érkezni oltásra előzetes regisztráció nélkül. A vakcinák közül a Pfizer, a Moderna, a Janssen, a Sinopharm és az AstraZeneca elérhető. Januárra további oltási akciónapokat szerveznek majd, ekkor járási székhelyeken és a háziorvosoknál is lesz oltás.

Megalakult az oltóanyaggyár-munkacsoport. Megtartotta alakuló ülését az oltóanyaggyár-munkacsoport, amely azt hivatott eldönteni, hogy a Debrecenben létesülő gyárban milyen típusú, technológiájú oltóanyag készüljön koronavírus ellen. Az első tanácskozáson elölt vírust tartalmazó és fehérjealapú oltóanyag gyártására vonatkozóan fogalmazódott meg javaslat. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta, a grémium munkájában a Magyar Tudományos Akadémia, az országos intézetek, a Debreceni Egyetem képviselői, valamint víruskutatók, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusai, epidemiológusai és az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikai vezetői vesznek részt.

Emlékeztető oltást javasol a Janssen vakcinájából az Európai Gyógyszerügynökség. Az uniós gyógyszerügynökség azt írja közleményében: a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen emlékeztető adagjának beadása legalább két hónappal az első adag után fontolható meg a 18 éveseknél vagy a náluk idősebbeknél. Közölték azt is, hogy a Janssen-vakcina más oltóanyaggal kombinálva is beadható.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!