Jön az újabb oltási akció, és hamarosan megnyitják az időpontfoglalót a 12-17 évesek harmadik oltására is

2021. december 14. – 14:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem hosszabbították meg automatikusan a háromhetes oltási akcióhetet, de néhány nappal a lezárása után, 12.14-én máris bejelentették, hogy „az oltási akcióhetek sikerére és az omikron vírus magyarországi megjelenésére tekintettel újabb oltási akció lesz december 16. csütörtök és december 18. szombat között a kórházi oltópontokon.”

A koronavírusról tájékoztató oldalon az áll, hogy egyúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül kérhetik első, második vagy harmadik oltást a 18 év felettiek. Az oltási akcióban 101 kórházi oltópont vesz részt, ide

  • december 16. csütörtökön 14-18 óra között,
  • december 17. pénteken 14-18 óra között,
  • december 18. szombaton 10-18 óra között lehet érkezni oltásra előzetes regisztráció nélkül.

A vakcinák közül a Pfizer, a Moderna, a Janssen, a Sinophasrm és az AstraZeneca elérhető. Januárra további oltási akciónapokat szerveznek majd, ekkor járási székhelyeken és a háziorvosoknál is lesz oltás.

De mi a helyzet a 12-17 évesek oltásával?

Egy december hetedikei cikkben számoltak be először a hivatalos oldalon hangsúlyosan arról, hogy már a 12 év felettiek is kaphatnak harmadik oltást, sőt, 1500-an már be is adatták azt a gyermeküknek, kérdéseinkre azonban (ez mióta van így vagy milyen szakmai álláspontokra hivatkozva döntöttek mellette) nem kaptunk választ ezután sem. Kaptunk ugyanakkor több olvasói levelet is arról, hogy hiába mentek a szülők oltópontra a 18 év alatti gyerekkel, nem oltották be a harmadik oltással, más meg az EESZT-ben regisztrálta volna, de nem járt sikerrel, mert a rendszer nem engedte.

Sokadik megkeresésünk után kedden választ kaptunk a Koronavírus Sajtóközponttól a 12-17 évesek aktuális oltási státuszával kapcsolatban. Azt írták, hogy

  • lehetséges a 12-17 évesek harmadik oltása, „ami különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál.”
  • ebben az esetben a szülőnek „érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni.”
  • eddig 3 ezer korosztályos gyerek megerősítő oltását kérték,
  • hamarosan megnyílik az internetes időpontfoglaló a 12-17 évesek számára is, erről majd külön tájékoztatást adnak.

Noha ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy a kórházi oltópontokon oltják-e 12-17 éveseket harmadik oltással (több visszajelzés szerint nem), a Koronavírus Sajtóközpont most másról számolt be, mert azt írták, hogy a „12-17 évesek megerősítő oltását a szülő kérésére eddig a háziorvosok és az oltási akció keretében a kórházi oltópontok végezték.”

Aki tehát bizonytalan, keresse meg a gyerekorvost, sőt, olyan tanácsok is befutottak már a hivatalos, koronavírusról tájékoztató oldalon megadott telefonszámról, hogy érdemes ajánlást kérni tőle arra vonatkozóan, hogy ajánlja a gyereknek a harmadik oltást, és hogy lépjen kapcsolatba maga a gyerekorvos az oltóponttal, amíg nem lehet az EESZT-ben időpontot foglalni számukra. De ez utóbbi mind nem a hivatalos válaszban érkezett.

És az 5-11 évesek is kapnak most vakcinát?

Megérkezett kedden az első szállítmány 69 ezer gyerek oltására alkalmas oltóanyaggal (dupla ennyi jött, a másik felét el kell tenni későbbre). Az első adagokat a Heim Pál Gyermekkórházba vitték ki kedden, a korosztály oltása szerdán kezdődik. Több oltópont is elérhető Budapesten ehhez, ilyen például az Uzsoki Kórház vagy a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház is – ám ugyanezek az oltási akcióhétben is részt vesznek. Ez azt jelenti, hogy jó eséllyel lesznek olyan átfedések, amikor időpontos családok (mert az 5-11 éveseket csakis előzetes regisztráció után, megadott időponttal oltják) állnak majd sorba az adott kórházban, ahová ugyanekkor majd előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek 12 és 18 év felettiek is. Figyelem, hozzájáruló nyilatkozatot vinni kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!