Az EMA jóváhagyta a Pfizer koronavírus elleni gyógyszerének vészhelyzeti használatát

2021. december 16. – 23:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) zöld utat adott a Pfizer által kifejlesztett, koronavírus elleni tabletta vészhelyzeti használatára az Európai Unió tagországaiban, írja az AFP. A hivatalos forgalomba hozatali engedélyről még nem döntött az EMA.

A gyógyszergyártó kedden jelentette be egy 2250 alannyal végzett tesztre hivatkozva, hogy a kísérleti antivirális gyógyszere, a paxlovid 89 százalékkal csökkenti a kórházba kerülések és halálozások esélyét a legmagasabb kockázatú csoportokban, ráadásul úgy tűnik, hogy a koronavírus omikron variánsa ellen is működik.

Az EMA ajánlása szerint a gyógyszert olyan felnőtteknél lehet alkalmazni, akiknél fennáll a súlyos fertőzés esélye, de nem szorulnak extra oxigénre.

Még novemberben fogalmazott meg hasonló ajánlást az EMA egy másik Covid elleni gyógyszerről, a molnupiravirról. Ez a Merck gyógyszergyártó fejlesztése, amiről a kezdeti biztató jelek után a cég gyengébb vizsgálati eredményeket közölt november végén. Ennek ellenére a tablettát előbb a briteknél, majd a dánoknál is engedélyezték magas kockázatú betegek kezelésére.

A dán egészségügyi hatóság főorvosa ezt csütörtökön jelentette be, ezzel az ország lett az első EU-tagállam, amelyben a tabletta korlátozott használatáról döntöttek. Az MTI információi alapján Dániában jelenleg 508 koronavírusos beteg szorul kórházi kezelésre, és 66-an vannak lélegeztetőgépen.

Az EMA folyamatosan vizsgálja a két gyógyszer hatékonyságát, ami a teljes engedélyezésükhöz is vezethet majd. A Pfizer-fejlesztés esetében az előrejelzések szerint ez akár hónapokon belül megtörténhet.

Az amerikai kormány már a hivatalos engedélyezés előtt lekötött 10 millió ember kezelésére elegendő gyógyszert a Pfizer és 3 millió adagnyit a Merck termékéből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!