A Merck koronavírus elleni tablettája csak 30%-kal csökkenti a megbetegedés kockázatát

2021. november 26. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Merck gyógyszergyártó cég közölte, hogy a legújabb vizsgálati eredményeik szerint a koronavírus elleni tablettájuk 30 százalékkal csökkentette a kórházi kezelés vagy halálozás kockázatát az enyhe vagy közepesen súlyos betegségben szenvedő felnőttek körében, írja a Bloomberg. Ez alacsonyabb, mint amit a korábbi becslések mutattak, és jóval a rivális gyártó, a Pfizer tablettája alatti érték.

A Merck még októberben adta be a Lagevrio nevet kapott, molnupiravir hatóanyagú tabletta engedélyezési kérelmét Amerikában. Egy akkori vizsgálat a magas kockázatú betegeknél még 50 százalékos eredményt mutatott. (Kedden az EU-ban is benyújtották a kérelmet.)

A Pfizer gyártója szerint az ő készítményük, a Paxlovid nevű tabletta a klinikai tesztek során nagyon jól teljesít, ha a fertőzés tüneteinek megjelenését követő három napban beadnák, az 89 százalékkal csökkenti a kórházi ápolás vagy a halálozás kockázatát.

A brit gyógyszerfelügyelet november elején engedélyezte a molnupiravirt, amit koronavírus-fertőzöttek kezeléséhez használnak majd. A BBC szerint naponta két tablettát írnak majd fel a diagnózisuk után a leginkább veszélyeztetett csoportokba tartozó betegeknek.

A Merck gyógyszergyártó és a Ridgeback Biotherapeutics gyógyszerét Magyarországon is tesztelik, írtuk szeptember közepén. A kutatásban azt mérik fel, hogy alkalmas-e a Covid–19 megelőzésére olyan felnőtteknél, akik laboratórium által igazolt koronavírus-fertőzésben szenvedő betegekkel élnek egy háztartásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!