Hatásosnak tűnik a Pfizer kísérleti antivirális gyógyszere az omikron variáns ellen

2021. december 14. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az első tesztek szerint hatásos a koronavírus omikron variánsa ellen a Pfizer új, kísérleti antivirális gyógyszere – jelentette be a cég.

A 2250 kísérleti alannyal végzett tesztben a szer 89%-kal csökkentette a halálozás és a kórházba kerülés esélyét a legnagyobb kockázatú csoportokban (ez az oltatlan, és valamilyen plusz kockázati tényezőt is hordozó, például idős, asztmás vagy elhízott réteget jelenti).

Egy másik teszt, ami direkt az omikron variáns elleni viselkedést figyelte meg, arra jutott, hogy nem csökken a szer hatékonysága az éppen most elterjedő, legújabb mutáns vírus ellen. Ennek az lehet az oka, hogy nem a tüskefehérjét célozza, ahol a legtöbb új mutáció jellent meg az omikronban – írja az AP hírügynökség.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet hamarosan engedélyezheti a szert, ami így az első covid elleni antivirális gyógyszer lehet, amit az amerikaiak egyszerűen egy gyógyszertárban vagy drogériában beszerezhetnek. A Pfizer gyógyszere mellett a Merck gyógyszercég hasonló készítménye is az engedélyezés fázisában van, de az a tesztek során kisebb hatékonyságot mutatott.

A Pfizer gyógyszerének teszteredményeinél érdemes megjegyezni, hogy a bíztató eredményeket csak úgy sikerült felmutatni, ha a betegség első tüneteinek megjelenése után nagyon hamar elkezdődött a kezelés.

A kisebb kockázatú csoportoknál kevésbé bíztató eredmények születtek. Itt oltatlan, de amúgy egészséges, illetve oltott, de egyéb egészségügyi okok miatt kockázatnak kitett embereknél figyelték meg a szer hatását. Az első számú célt, hogy négy napon belül szüntesse meg a tüneteket, a gyógyszernek nem sikerült produkálnia. A másodlagos cél, a kórházba kerülés megakadályozása azonban 70%-kal több esetben jött össze, mint a gyógyszert nem kapott kontrollcsoportban.

Mindkét csoportnál azt állapította meg a vizsgálat, hogy a fertőzöttek szervezetében a vírusszámot a tizedére csökkentette a kezelés.

Az amerikai kormány már a hivatalos engedélyezés előtt lekötött 10 millió ember kezelésére elegendő gyógyszert a Pfizer, és 3 millió adagnyit a Merck termékéből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!