74 ember halt meg egy nap alatt, 2595 új fertőzöttet találtak

2021. november 3. – 09:02

frissítve

74 ember halt meg egy nap alatt, 2595 új fertőzöttet találtak

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 2595 (az előző napi adatokhoz képest +728)
  • Új halálos áldozatok száma: 74 (az előző napi adatokhoz képest +35)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 3172 (az előző napi adatokhoz képest +333)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 350 (az előző napi adatokhoz képest +38)
  • Új mintavételek száma: 12 837 (az előző napi adatokhoz képest +705)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 958 890 (az előző napi adatokhoz képest +3640)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 740 424 (az előző napi adatokhoz képest +3972)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 243 000 (az előző napi adatokhoz képest + 22 000)

közölte az adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal.

Legutóbb egy nap alatt ennyi halott május 13-án, a harmadik hullám vége felé volt sokkal kisebb átoltottság mellett. A kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma szintén május 11., illetve május 13-án volt ilyen magas.

Ne lepődjön meg, ha Modernából csak fél adagot kap harmadik oltásként. Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy harmadik oltásként csak fél adagot kapott a Modernából. Mint a Nemzeti Népegészségügyi Központtal folytatott levelezéséből kiderült, az előírásoknak megfelelően jártak el az esetében, ugyanis módosult a vakcina alkalmazási előirata október 25-én, ha valaki az első két oltását is Modernából kapta, akkor harmadiknak fél adagot kap. Ez nem csak a hazai gyakorlatban van így, mivel a vakcina háromszor több mRNS-t tartalmaz a Pfizernél, ezért az amerikai és az európai ajánlások szerint is elegendő 0,25 ml-t adni belőle emlékeztető oltásként.

Ha kötelező lesz az oltás, leállhat a MÁV, a BKV és a Volán is a szakszervezetek szerint. A nagyobb állami és önkormányzati cégeknél egyeztetés kezdődött a kötelező oltás alkalmazásáról. A kötelező oltás bevezetése rövid távon a nagyobb közlekedési cégek leállását is eredményezheti, de hosszabb távon, ösztönzőkkel sem győzhető meg minden dolgozó a szakszervezeti vezetők szerint, akik az ATV Híradójának nyilatkoztak. Szerdán a nagyobb fővárosi cégek szakszervezeteinek vezetői Karácsony Gergely főpolgármesternél egyeztetnek a kormányrendelet alkalmazásáról.

Pokorni elrendelte a kötelező oltást a hegyvidéki önkormányzatnál. A polgármester a döntését az állampolgárok egészségének és életének megóvása és a közfeladatok akadálytalan ellátása érdekében hozta meg. A védőoltás felvételének határideje – ami egydózisú oltóanyag esetén a védőoltás, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisa – december 15. A munkaadók szervezeteinek javaslatára a Magyarországon működő cégek előírhatják az oltást az alkalmazottaknak – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Gulyás az önkormányzatokat is felszólította, döntsenek arról, előírják-e saját dolgozóiknak a koronavírus-vakcinákat. Egyelőre a hegyvidéki önkormányzat az egyetlen, ahol a kötelező oltást elrendelték.

Merkely Béla átlagban 21 percenként beolt egy embert. „Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikus rektora december 26. óta naponta átlagosan 70 oltást adott be. Jelenleg is szinte mindennap olt, és a hét minden napján, átlagosan 14-18 órát dolgozik. Volt olyan hétvége, amikor több mint ezer oltást adott be” – válaszolta a 444.hu kérdésére az egyetem. A lap a médiában elhangzott számokat ellenőrizte, ami szerint Merkely Béla már 21 ezer fölött tart a beadott oltások számát tekintve.

Ritka tájékoztatást osztott meg a Balassagyarmat fideszes polgármestere a város fertőzöttségi adatairól a Facebookon. Csach Gábor tájékoztatása szerint a kormányhivatal és a kórház az elmúlt 11 napban 14 Covid-fertőzöttet azonosított, és 17 kontaktszemélyt helyezett házi karanténba. Karanténba került a Szabó Lőrinc iskola 2/a osztálya és a Penny Market üzlet néhány dolgozója is. A fertőzöttség lassan emelkedik, a mozgó átlagon számított napi új fertőzésszám 1,2 a városban. A kórházban már 54 koronavírus-fertőzött Nógrád megyei beteg fekszik a normál és 11 Covid-fertőzött az intenzív osztályon (összesen 6 beteg balassagyarmati). Emiatt megkezdődött a Covid-részlegek bővítése is. Mint írta: „Egy hete még feleennyi kórházi beteg volt!”

Egy német nyugdíjasotthon példája jól mutatja, milyen veszélyt jelenthet a koronavírus még a beoltott idős emberekre is. Az otthonban 83 idős ember élt, 90 százalékukat beoltották koronavírus ellen, írta a Bild. Az NDR közlése szerint október elején derült ki, hogy a vírus bekerült az intézetbe. A 83 lakó közül 66-nál mutatták ki a fertőzést. Mostanra 17-en haltak meg az otthon lakói közül, több gondozott viszont túl van a nehezén, és javul az állapota. A 60 fős gondozói állományból 35 embernek lett pozitív a tesztje. Meglepő, de a megfertőződött ápolók többsége nem volt beoltva annak ellenére, hogy egy szociális intézményben dolgozott veszélyeztetett idős emberek között. Az ápolók nagyrészt enyhe tüneteket mutattak, és mostanra meggyógyultak.

Napokon belül megkezdhetik az 5–11 éves korosztály Pfizerrel való oltását az Egyesült Államokban. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) és a CDC tanácsadó testülete nemrég jóváhagyta, hogy az oltóanyagot alkalmazhassák, ám ez önmagában nem elég a vakcina használatához. A sürgősségi felhasználás engedélyezése előtt Rochelle Walenskynek, a CDC igazgatójának, illetve a központ külső szakértőkből álló testületének is javasolnia kell, hogy a kisgyerekek körében is bevessék a vakcinát. Ha a CDC testülete kedden igent mond a kisgyerekek Pfizerrel való oltására, akkor már szerdán megkezdődhet a korosztály beoltása.

Világszerte a fertőzöttek száma meghaladja a 247,4 milliót, a halálos áldozatoké több mint 5,011 millió a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a Covid–19-nek továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 46,1 millió, a halálos áldozatok száma meghaladta a 748 ezret.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!