Ha kötelező lesz az oltás, leállhat a MÁV, a BKV és a Volán is a szakszervezetek szerint

2021. november 2. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

A nagyobb állami és önkormányzati cégeknél egyeztetés kezdődött a kötelező oltás alkalmazásáról. A kötelező oltás bevezetése rövid távon a nagyobb közlekedési cégek leállását is eredményezheti, de hosszabb távon, ösztönzőkkel sem győzhető meg minden dolgozó a szakszervezeti vezetők szerint.

„Ha a MÁV-nál bevezetik a kötelező oltást, akkor leáll a vasúti közlekedés”

– ezt Meleg János, a 21 ezres taglétszámú Vasutas Szakszervezet elnöke mondta az ATV Híradónak, hozzátéve, hogy a vasutasok átoltottsága megfelel az országos átlagnak. Ha ezt szétbontjuk szellemi munkakörre és végrehajtó szolgálati munkakörre, akkor ez az arány már rosszabb. Azok, akik a vonatközlekedésben tevékenyen részt vesznek, ott az oltottság a legrosszabb arányú, tette hozzá.

Ha rögtön bevezetnék a kötelező oltást, olyan sok ember esne ki a munkából, hogy a szolgáltatás olyan lenne, mint egy sztrájk idején, mondta lapunknak Gulyás Attila, a BKV-dolgozók jelentős részét tömörítő a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Pontos számok ugyan nincsenek, de a BKV dolgozóinál is hasonló az átoltottság, mint az országban, így a dolgozók kb 40 százalékát kellene fizetés nélküli szabadságra küldeni.

Szerdán a nagyobb fővárosi cégek szakszervezeteinek vezetői Karácsony Gergely főpolgármesternél egyeztetnek a kormányrendelet alkalmazásáról. Gulyás Attila szerint a főváros többi cégénél is hasonló a helyzet, mint a BKV-nál. Véleménye szerint inkább hosszabb távon, rábeszéléssel és jutalmazással lehetne rávenni a dolgozókat az oltásra, de akkor sem az összeset.

A helyzet a Volánnál sem jobb a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint. Dobi István úgy véli, nem lesz kötelező az oltás, mert nincs tartalék a rendszerben, és ha bevezetnék, akkor leállna a Volán. Elmondta, hogy óriási a felháborodás a munkavállalók körében az esetleges kötelezővé tétellel kapcsolatban. „Én próbálom őket nyugtatni, hogy még ezt senki nem tette kötelezővé, és ha kötelezővé teszik, akkor kell nekünk dönteni, hogy milyen lépéseket teszünk” – tette hozzá Dobi István az ATV-nek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára. Azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat, egy év fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni. Az állami intézmények munkatársai januárig kapnak időt. Önkormányzati cégeknél a polgármester dönt, a fővárosban eddig két kerületben vezették be a kötelező oltást. Az oltási kötelezettség alól orvosi igazolással lehet mentesülni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!