Napokon belül megkezdhetik az 5–11 éves korosztály Pfizerrel való oltását az Egyesült Államokban

2021. november 2. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden kaphat zöld utat a Pfizer–BioNTech vakcinája az 5–11 évesek körében is, ha az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központjának (CDC) külső szakemberekből álló bizottsága is rábólint – írja a Reuters.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) és a CDC tanácsadó testülete nemrég jóváhagyta, hogy az oltóanyagot alkalmazhassák, ám ez önmagában nem elég a vakcina használatához.

A sürgősségi felhasználás engedélyezése előtt Rochelle Walenskynek, a CDC igazgatójának, illetve a központ külső szakértőkből álló testületének is javasolnia kell, hogy a kisgyerekek körében is bevessék a vakcinát.

Ha a CDC testülete kedden igent mond a kisgyerekek Pfizerrel való oltására, akkor már szerdán megkezdődhet a korosztály beoltása. Hogy ez a lehető leggyorsabban menjen, az Egyesült Államok kormánya és a Pfizer már az FDA engedélye után nekilátott a vakcinák kiszállításának. Az országban 28 millió gyereket érinthet a döntés.

Az FDA 10 mikrogrammos dózist engedélyezett kisgyermekeknél, a 12 évesnél idősebbeknek adott oltás 30 mikrogrammos.

Az FDA a döntéskor kiemelt figyelmet fordított a Pfizer–BioNTech- és a Moderna-vakcinák által okozott egyik nagyon ritka mellékhatására, a szívizomgyulladásra – írtuk korábban. A Moderna oltóanyagát a tinédzserek körében még nem engedélyezték, mert jobban meg akarják vizsgálni, hogy milyen gyakorisággal léphet fel szívizomgyulladás.

Bár a gyerekeknél enyhébb lefolyású lehet a betegség lefolyása, a CDC szerint tavaly a koronavírus volt a korosztályban lévő elhalálozások 8. leggyakoribb oka az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államokban a lakosság mintegy 58 százaléka kapta meg a vakcina teljes védettséghez szükséges 2 dózisát. A 12–15 évesek oltottságának aránya a többi korcsoporthoz képest nagyjából 47%-ot tesz ki, mert előfordul, hogy még azok a szülők is idegenkednek beoltatni a gyereküket, akik mindkét oltást megkapták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!