Egy német nyugdíjasotthon példája jól mutatja, milyen veszélyt jelenthet a koronavírus még a beoltott idős emberekre is

2021. november 2. – 11:12

frissítve

Egy német nyugdíjasotthon példája jól mutatja, milyen veszélyt jelenthet a koronavírus még a beoltott idős emberekre is
A Bad Doberan-i Am Tempelberg idősek otthona – Fotó: Jens Buttner / Zentralbild / dpa Picture-Alliance / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A németországi Bad Doberan nyugdíjasotthonának példája jól mutatja, milyen fontos vigyázni az ilyen intézmények idős lakóira. Ha ugyanis a vírus elszabadul egy ilyen helyen, súlyos pusztítást képes végezni.

Az otthonban 83 idős ember élt, 90 százalékukat beoltották koronavírus ellen, írta a Bild. Az NDR közlése szerint október elején derült ki, hogy a vírus bekerült az intézetbe. A 83 lakó közül 66-nál mutatták ki a fertőzést. Mostanra 17-en haltak meg az otthon lakói közül, több gondozott viszont túl van a nehezén, és javul az állapota.

A 60 fős gondozói állományból 35 embernek lett pozitív a tesztje. Meglepő, de a megfertőződött ápolók többsége nem volt beoltva annak ellenére, hogy egy szociális intézményben dolgozott veszélyeztetett idős emberek között. Az ápolók nagyrészt enyhe tüneteket mutattak, és mostanra meggyógyultak.

Az intézményt karantén alá vonták, látogatási tilalom van érvényben. A dolgozókat a műszakok elején mindennap tesztelik.

Stefanie Drese, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány szociális minisztere teljességgel elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes szociális otthonokban a személyzet kevesebb mint fele van csak beoltva koronavírus ellen.

Fotó: Jens Buttner / Zentralbild / dpa Picture-Alliance / AFP
Fotó: Jens Buttner / Zentralbild / dpa Picture-Alliance / AFP

Az oltás alapvetően véd a Covid-19 súlyos, adott esetben halálos szövődményeitől, de a legyengült immunrendszerű, több krónikus betegségben szenvedő idős emberek fokozott védelemre szorulnak, mivel ők az oltás ellenére is a rizikócsoportba tartoznak.

Magyarországon hétfőtől visszavonásig látogatási tilalom lépett életbe az összes magyar kórház fekvőbeteg-ellátást nyújtó osztályán, az állami szociális intézményekben a vezető dönthet a látogatási tilalomról. Ennek elrendelése előtt figyelembe kell venni, hogy a gondozotti létszám öt százalékát meghaladja-e a koronavírus-fertőzöttek száma az egy épületben lévő bentlakók körében, és el tudják-e különíteni őket a többi gondozottól és azok látogatóitól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!