28 beteg halt meg, 174 új fertőzöttet találtak

2021. június 1. – 08:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 174 (az előző naphoz képest + 18)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 28 (az előző naphoz képest + 23)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 947 (az előző naphoz képest – 34)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 100 (az előző naphoz képest – 10)
  • Napi mintavételek száma: 12 782 (az előző naphoz képest + 4 730)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 176 630 (az előző naphoz képest + 29 681)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 3 655 647 (az előző naphoz képest + 43 957)

Mint megírtuk, pénteken az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Pfizer-vakcina használatát a 12–15 éves körében is. Németország már korábban bejelentette, hogy június 7-étől már 12 éves kor felett lehet regisztrálni oltásra. Szombaton Horvátországban és Romániában, kedden Szerbiában is engedélyezték a fiatalok oltását. A Pfizer vakcináját korábban már Kanada és az Egyesült Államok is engedélyezte a 12-15 évesek körében. A Telex megkérdezte az operatív törzs sajtóosztályától, hogy Magyarországon mikorra várható a 12-15 évesek oltásáról döntés, de a válaszukból egyelőre nem derült ki konkrétum: „Az Operatív Törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a WHO és EMA koronavírus oltásokkal kapcsolatos ajánlásait. A 12-15 éves korosztály oltásáról az Operatív Törzs a későbbiekben fog döntést hozni”.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy új funkciókat kap június közepén a védettséget igazoló applikáció: – leolvashatóvá válik, hogy az applikáció használója mikor kapta meg a második oltását, – és hamarosan az is látszani fog, hogy milyen típusú vakcinát kapott a felhasználó. Korábban részletesen leírtuk, honnan és hogyan kell letölteni az applikációt.

Hétfőn két kórházban is tucatnyi ember szembesülhetett azzal, hogy nem kapja meg az AstraZeneca oltása második dózisát. A Telex kérdésére az operatív törzs azt válaszolta, hogy a budapesti Kútvölgyi kórházban helyi adminisztrációs hiba és nem vakcinahiány miatt alakult ma ki kisebb zavar. A 4 hete AstraZenecával beoltottaknak a papír alapú oltási lapon tévedésből a korábbi protokoll szerint (12 hét helyett 4 hétre) adták meg a második oltás időpontját, a legtöbb érintettet sikerült telefonon elérni és a helyes időpontra behívni, de mindössze 19 főt nem értek el telefonon, és ők ma megjelentek. A szombathelyi Markusovszky kórházban viszont technikai fennakadások miatt az AstraZeneca-vakcina kiszállítás késett, ezért az ezzel a vakcinával mára tervezett oltásokat csütörtökre halasztották, az érintettektől elnézést kértek. Az eset körülbelül húsz oltandót érintett, a többieket előzetesen már sikerült értesíteni a halasztásról.

A jelenleg építés alatt álló Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz a koronavírus elleni kínai vakcina előállítására is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Kínában. A Debrecenben épülő Nemzeti Oltóanyaggyárat februárban nyilvánították nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé. György László államtitkár az operatív törzs május 17-i tájékoztatóján elmondta, hogy 100 nap múlva lesz az oltóanyaggyár alapkőletétele. Az államtitkár szerint gazdasági értelemben is megtérülő beruházásról van szó, mert a gyár exportra is termel majd.

Bár a korábbinál már jóval kevesebben fertőződnek meg koronavírussal az oktatási-nevelési intézményekben, még mindig több mint 60 iskolában van hatályban jelenleg is valamilyen járványügyi intézkedés, írja a Népszava, miután kérdéseket küldött az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi).

Legalább egy évig kitarthat a koronavírus-fertőzésen átesettek védettsége. Észak-olaszországi betegek hosszú távú adatainak elemzése alapján olasz kutatók arra jutottak, hogy nagyon ritka az újrafertőződés a koronavírus-fertőzésen átesettek körében, és az egykori fertőzöttek hosszan tartó védettséget élveznek.

Az utóbbi hónapokban elég népszerű antitestvizsgálat után újabb lehetőség nyílt azok előtt, akik szeretnék megtudni, hogy védettek-e a koronavírus ellen. Egy szegedi labor ugyanis olyan tesztet fejlesztett ki, amely képes kimutatni, hogy az oltás után kialakult-e a T-sejtes immunitás a szervezetünkben.

Mára már világosan látszik, hogy a sokáig áhított nyájimmunitást rövid távon biztosan nem érjük el. Pláne, hogy egy oltás nem is nagyon elég hozzá. De miért vonakodnak milliók az oltás felvételétől? És hogyan lehetne ezen változtatni? A gyerekekben még lehet tartalék, de jelentősen ők se fogják megdobni az átoltottságot. Ha lemondunk a nyájimmunitásról, hogy fogunk megszabadulni a járványtól? – ezekről a témákról ebben a cikkünkben olvashat.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!