Magyar fejlesztésű teszttel lehet ellenőrizni, hogy kialakult-e a koronavírus elleni sejtes immunitás

2021. május 31. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi hónapokban elég népszerű antitestvizsgálat után újabb lehetőség nyílt azok előtt, akik szeretnék megtudni, hogy védettek-e a koronavírus ellen. Egy szegedi labor ugyanis olyan tesztet fejlesztett ki, amely képes kimutatni, hogy az oltás után kialakult-e a T-sejtes immunitás a szervezetünkben – írja a Bors az Avidin Kft. közleményére hivatkozva.

Annak ellenére, hogy az antitestgyorsteszt nem alkalmas arra, hogy a kapott vakcinák minőségét ellenőrizzük vele, és még ha a megbízhatóbb, vérvételes antitesttesztet is választjuk, a költségeit saját zsebből kell fizetnünk, sokan döntöttek úgy az elmúlt időszakban, hogy megnézik, mi a helyzet a szervezetükben ellenanyagfronton. Ez nem is meglepő, hiszen azt, hogy átestünk-e a betegségen, azért az ilyen tesztekkel is ki lehet deríteni, ha pedig ez pozitív, védettségi igazolványt is kérvényezhet az illető. Ha viszont a teszt nem mutat ki kellő mennyiségű ellenanyagot,

leginkább abban lehet bízni, hogy a T-sejtes immunitás fennáll, ezt azonban elég macerás kimutatni, egészen eddig nem is volt olyan teszt, ami képes lett volna erre.

Ezen változtatott most a szegedi Avidin Kft., melynek új tesztje friss vérből képes kimutatni, hogy kialakult-e a T-sejtes immunitás. A cég közleménye szerint a teszttel pontosan meg lehet mondani, hogy a szervezetben hány darab olyan T-sejt van, amely felismeri és elpusztítja a vérben lévő koronavírust.

Az eljárás egyedisége, hogy kifejezetten erre a vírusra lett kidolgozva, és mivel a különféle mutánsok aminosav-szerkezete nem különbözik egymástól alapvetően, a módszer mindegyik variáns esetén alkalmazható. Aki nem találkozott a vírussal, nem esett át a fertőzésen vagy nem kapott oltást, annak nincs ilyen védettsége, mert nincs, amire emlékezzenek a T-sejtjei – náluk így nincs is értelme ilyen tesztet végeztetni. Puskás László, az Avidin kft. ügyvezetője elmondta, hogy a kutatóknak az a hipotézisük, hogy akinek a vérében egyáltalán nincsenek antitestek, annál a sejtes immunitás sem valószínű. Ennek mindenképpen szeretnének utánajárni.

Mivel a tesztet friss vérből végzik, fontos, hogy a minta minél előbb a laboratóriumba kerüljön, így egyelőre csak egy budapesti és egy szegedi mintavételi pontot üzemeltetnek. Az analízis több napig tart, többféle különleges reagens anyagot kell használni, ezért nagyjából háromszor annyit kell érte fizetni, mint a durván 10 ezer forintos antigéntesztekért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!