Operatív törzs: 100 nap múlva indul a debreceni oltóanyaggyár építése

2021. május 17. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

György László, a gazdasági szabályozásért és stratégiáért felelős államtitkár bejelentésével kezdődött az operatív törzs tájékoztatója hétfőn, május 17-én, a védőoltások előtti tisztelgés világnapján, az első – himlő elleni – védőoltás feltalálójának, Edward Jennernek a születésnapján.

„Elindult a visszaszámlálás”, 100 nap múlva megtörténik annak a debreceni oltóanyaggyárnak az alapkőletétele, ahol magyar vakcinát fognak gyártani a jövő év végétől, mondta György.

Az államtitkár arról beszélt, hogy a hazai gyártásra szükség van az ellátás biztonságának a szavatolásáért, hiszen korábban előfordult, hogy vakcinahiány volt Magyarországon, de emellett gazdasági értelemben is megtérülő beruházásról van szó szerintük, a gyár exportra is termel majd. György arra is kitért, hogy az iparág a bevételének jelentős részét, 16 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre.

A magyar védőoltás kifejlesztése „folyamatosan és ütemszerűen zajlik” Müller Cecília, az országos tisztifőorvos szerint, és „ha minden a terv szerint halad, akkor a jövő év végére rendelkezésre állhat a magyar koronavírus elleni vakcina”, amelyhez azt a törzset használják fel, ami jelenleg Magyarországon a lakosság körében kering, így olyan oltóanyagot tudnak kifejleszteni, ami „a magyar emberek számára a leginkább hatékony”.

„A járványügyi adataink kedvezően alakulnak továbbra is” – mondta Müller a friss számokat ismertetve. A magyar lakosság több mint 47 százaléka legalább az első oltásán túl van már, messze megelőzve az uniós, 31 százalékos átlagot. Ugyanakkor azt

még nem lehet a tisztifőorvos szerint kijelenteni, hogy a harmadik hullám lecsengett volna, mert még mindig regisztrálnak fertőzötteket, de „sikerült megtörni és erőteljes csökkenésre késztetni a járvány harmadik hullámát”, „közeledünk a lecsengéshez, de ehhez még egy rövid időt várni kell”.

Figyelmeztette az embereket, hogy aki Szputnyik vakcinát szeretne, gyorsan foglaljon időpontot, mert újabb szállítmány ebből az oltóanyagból már nem várható. Az oltás tovább folyik valamennyi oltóponton, újabb Pfizer-szállítmányra is várnak.

Az eredetileg keddig nyitva lévő időpontfoglalást szerda estig meghosszabbították.

A háziorvosok jelenleg kínai vakcinával, Jansennel és Modernával oltanak. Jansennből a mai napon több mint harmincezer adag érkezik. „Vakcinabőség van” – mondta Müller, megjegyezve, hogy régóta várnak erre a mondatra. Arra kért ismét mindenkit, hogy a második oltást is menjen el felvenni.

Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt a péntek óta letölthető applikációról, amely még tesztüzemben van. Kiss szerint eddig több mint 130 ezren töltötték le a lakosságnak szóló verziót, amely alkalmas a védettségi igazolvány kiváltására, 34 ezren pedig a szolgáltatói verziót.

Kiskocsma és házibuli

A korlátozó intézkedések be nem tartása miatt szombat hajnalban intézkedtek a rendőrök egy dunaszigeti kiskocsmában, amelyet nem zártak be 23 órakor. Itt négy emberrel szemben szabálysértési eljárást indítottak, közigazgatási eljárásban vizsgálják az üzemeltető felelősségét, a helyet pedig 30 napra bezáratták.

Kiss említett egy másik szombat hajnali esetet is: a BRFK munkatársai csendháborításról szóló lakossági bejelentés után mentek ki egy VI. kerületi magánlakásba. Itt huszonkét emberrel – tizennégy magyarral és nyolc külföldivel – szemben intézkedtek.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján egyetlen újságírói kérdést olvastak be, az Észak-Magyarország küldte, és arra vonatkozott, lecsengett-e már a harmadik hullám. A Telex hétfőn ezekkel a kérdésekkel fordult az operatív törzshöz:

  • Több olvasónk is jelezte a hétvégén, hogy csak lakóhelyétől távol eső oltópontra tudott időpontot foglalni, amikor Pfizer-vakcináért jelentkezett. Volt olyan is, akinek több száz kilométerre kellett utaznia. Lehet tudni, mi történt? Rendszerszintű hibáról, szervezési problémáról, vagy miről volt szó? Indítanak-e vizsgálatot az ügyben?
  • Több szakember felvetette az elmúlt időszakban itthon és külföldön is a maszkviselési kötelezettségek esetleges lazítását, sőt, elhagyását. Az operatív törzsnek mi az álláspontja ezzel kapcsolatban? Tárgyaltak már erről a kormánnyal, és ha igen, milyen javaslatot tettek?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!