40 alatt a halálos áldozatok száma, 258-an vannak lélegeztetőgépen

2021. május 17. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 426 (az előző naphoz képest -292)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 38 (az előző naphoz képest -23)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 2259 (az előző naphoz képest -11)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 258 (az előző naphoz képest -3)
  • Napi mintavételek száma: 10 365 (az előző naphoz képest -5461)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 639 299 (az előző naphoz képest +39 287)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 727 165 (az előző naphoz képest +25 376)

A koronavírusról tájékoztató oldal hétfői közlése szerint a gyógyultak száma jelenleg 630 976 fő, az aktív fertőzötteké pedig 138 384 főre csökkent. A halálos áldozatok száma hosszú ideje nem volt ennyire alacsony, legutóbb október 25-én jegyeztek fel ekörüli áldozatszámot.

Vasárnapra tovább mérséklődtek a járványügy adatok, ugyanakkor noha már péntekre meghaladta a beoltottak száma a 4,5 milliót, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa szerint nem szabad hátradőlni. Szerinte a harmadik hullámnak lassan vége lesz, de addig nem lehetünk biztosak abban, hogy nem romlik a helyzet, amíg 5-6 millió ember meg nem kapja a vakcinát.

Pénteken egész délelőtt nem működött az előző este megjelent, a koronavírus elleni védettséget igazoló mobilos alkalmazás, a hiba kora délutánra elhárult. Az állami mobilalkalmazás körül sok kérdés merült fel, ezeket ebben a cikkünkben szedtük össze.

Vasárnap kiderült, hogy Ausztriába nem elég a magyar védettségi igazolvány: akit keleti vakcinával oltottak, annak negatív tesztre is szüksége van a beutazáshoz, az országban ugyanis csak az kaphat Zöld Kártyát (a magyar védettségi igazolvány osztrák megfelelőjét), akit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinával oltottak be.

Három módon lehet megkapni: ha valaki átesett a betegségen, és ezt legfeljebb féléves orvosi igazolással vagy legfeljebb három hónapos antitestteszttel tudja is bizonyítani; ha 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet tud felmutatni, vagy egy legfeljebb 48 órás negatív antigéngyorstesztet; valamint akkor, ha EMA-elfogadott oltás kapott. Ezek a Pfizer–BioNTech, a Moderna, az AstreZeneca és a Johnson & Johnson vakcinái, a Szputnyik V-t az ügynökség jelenleg is vizsgálja.

Nem csak Ausztriába kevés a magyar oltási igazolás, Romániába sem elég, ott ugyanis változtak a szabályok: Magyarországról csak azok utazhatnak Romániába, akik legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon.

A külügyminisztérium legutóbb pénteken kora este frissített táblázata szerint jelenleg nyolc ország van, ahová a magyar védettségi igazolvánnyal be lehet utazni. Ezek elméletileg az alábbiak: Bahrein, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Montenegró, Szerb Köztársaság, Szlovénia, Törökország.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!