41 ember meghalt, 213 új fertőzöttet regisztráltak

2021. május 26. – 08:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 213 (az előző naphoz képest +49)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 41 (az előző naphoz képest +20)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1373 (az előző naphoz képest -44)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 148 (az előző naphoz képest -11)
  • Napi mintavételek száma: 6240 (az előző naphoz képest -128)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 040 222 (az előző naphoz képest +13 693)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 3 196 604 (az előző naphoz képest + 123 664)

Az alacsony fertőzöttségi és halálozási adatokra hivatkozva az operatív törzs keddi tájékoztatóján bejelentették, hogy már csak készültségi fokozatban működnek tovább, így mostantól napi sajtótájékoztatót sem tartanak, legközelebb pénteken tájékoztatnak majd.

Müller Cecília tisztifőorvos az utolsó napi tájékoztatón nem vett részt, helyette a Tolna megyei Faddon járt a Magyar Honvédség egyik oltóbuszával. Müller az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy „büszke vagyok az egészségügyi dolgozóinkra, óriásit teljesítettek, Magyarországon nem volt ellátatlan beteg, nem feküdt senki a kórházak folyosóin. Magyar készítésű gyógyszereket fejlesztettünk ki félelmetes gyorsasággal a járvány ideje alatt, úgy, hogy a Faviripavirt, Remdesivirt Magyarországon gyártották”. A nyilatkozat azért különös, mert Telexen márciusban számoltunk be arról, hogy egy önkéntesként dolgozó orvostanhallgató miként látta az egyik hazai kórház sürgősségi betegellátó osztályát (SBO) a járvány harmadik hullámának idején. Mint írta, ebben az időszakban olyan sok volt a koronavírus-fertőzött beteg, hogy még a nem kórteremnek kialakított helyiségekben is ágyakat kellett elhelyezni az betegek ellátása érdekében.

Legújabb vezető anyagunkban azt a kérdést jártuk körül, hogy tényleg olyan jól állunk-e, hogy ne kérjünk az EU-s vakcinabeszerzésekből. Mint ismert, pont a későbbi vírusmutációk elleni leggyorsabb védelmet jelentő mRNS-vakcinákra nem köt újabb szerződést a kormány, ami mindent a debreceni oltógyárra tesz fel. Az eddig lekötött készlet elégséges lehet, de egy világjárvány esetén visszaüthet, ha kicentizve tervezzük a jövőt.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat késő délután bejelentette, hogy elértük az 5 millió beoltottat, azaz ennyien kapták már meg Magyarországon legalább az első oltásukat. Arról, hogy milyen rögös és ellentmondásos út vezetett ehhez a nemzetközileg is magasnak számító átoltottsághoz, ebben a cikkben írtunk. Arról pedig, hogy ki hová mehet most védettségi igazolvánnyal és anélkül, illetve kinek hol kell maszk, ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze minden tudnivalót.

Egy új kutatás szerint bár nem feltétlenül sorolják a veszélyeztetett csoportba, de a PCOS, vagyis a policisztás ovárium (petefészek) szindrómában szenvedőknél is súlyos tünetekkel jelentkezik a koronavírus. Egy 31 éves korábbi fitneszedző esetét elemezve a CNN azt írta, hogy a nő a fertőzés alatt nem tudott enni, mégis 30 kilót hízott, és egyre szélesebb tünetegyüttes jelentkezett: fájdalmak, cisztás pattanások, mellérzékenység, rendkívüli fáradtság. Azóta hónapok teltek el, de megmaradt az alacsony energiaszintje, a krónikus fájdalmak és a fáradtság, vagyis a hosszú távú Covid jellemző tünetei. Annak, aki korábban nagyobb távokat is könnyen lefutott, most 15 perc séta sem megy pihenés nélkül.

Egy másik friss kutatás szerint bármilyen ijesztő is a lefolyása, de hat hónapon belül felépülnek a gyerekek a Covid-19 utáni sokszervi gyulladásból. A The Lancet Child and Adolescent Health című folyóiratban megjelent tanulmány szerint – amely 46, átlagosan tízéves gyerek esetének vizsgálata alapján készült – néhány gyereknek ugyanakkor továbbra is szüksége van fizikoterápiára és mentális egészsége támogatására. A vizsgált gyerekek között 30 beteg fiú és 16 lány volt, közülük csak nyolcnak volt valamilyen krónikus betegsége.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!